Peste 83.000 de porci au fost sacrificaţi din anul 2018, momentul în care a fost înregistrat primul caz de pestă porcină africană (PPA) în judeţul Buzău, şi până în prezent, cele mai multe dintre animalele bolnave fiind identificate în exploataţiile comerciale.
Virusul PPA a fost confirmat iniţial în toamna anului 2018 în gospodăria unui localnic din comuna Pănătău.
Potrivit Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Buzău, îmbolnăvirile au cunoscut, de-a lungul ultimilor ani, evoluţii fluctuante care au culminat în anul 2022 cu un focar masiv în zona de sud a judeţului.
Îmbolnăvirile animalelor crescute în gospodării au fost puse pe seama proprietarilor care nu au respectat măsurile de biosecuritate, iar în cazul exploataţiilor profesionale, specialiştii nu au putut stabili de fiecare dată sursa virusului.
Pe parcursul anului anului 2024, în judeţul Buzău au fost înregistrate două focare în exploataţii nonprofesionale şi un focar într-o exploataţie comercială de creştere şi îngrăşare a suinelor.
Inspectorii sanitar-veterinari au efectuat 33 de verificări în exploataţiile comerciale, fiind aplicate 3 sancţiuni contravenţionale în cuantum de 19.000 de lei, complementar, la o societate fiind suspendată activitatea, iar pentru exploataţiile nonprofesionale au fost efectuate 4.521 de acţiuni de consiliere a deţinătorilor de suine.
La sfârşitul săptămânii trecute, cu ocazia unei vizite la o fermă de reproducţie a suinelor din judeţul Buzău, premierul Marcel Ciolacu a declarat, în prezenţa ministrului Agriculturii, Florin Barbu, că în România există un deficit de circa 4 milioane de carcase de porc.
Ministrul Agriculturii a precizat că, în acest moment, în România se produc în jur de 4 milioane de purcei, dar prin programele viitoare de susţinere a fermierilor cifra va ajunge la aproximativ 8,7 milioane.
Citește mai multe știri agricole accesând acest link.