O nouă derogare a Ministerului Agriculturii pentru utilizarea pesticidelor neonicotinoide interzise în Uniunea Europeană pune în pericol siguranţa polenizatorilor şi a cetăţenilor, susţin Asociaţia Eco Ruralis şi Federaţia Asociaţiilor Apicole din România (ROMAPIS).
Asociaţia Eco Ruralis apreciază că motivarea derogării acordate pe 22 iulie „este aberantă”, invocându-se faptul că România este al patrulea cultivator de păioase din UE, cu 5 milioane de hectare.
Aceştia subliniază că autorizaţiile temporare sunt strict reglementate prin Regulamentul European 1107/2009 (ref. 2) art. 53 ca fiind situaţii excepţionale, măsuri de urgenţă justificate de circumstanţe în care „sănătatea plantelor este ameninţată de pericole ce nu pot fi evitate cu alte mijloace rezonabile”.
Iar în documentul Comisiei Europene „Ghid privind autorizaţiile de urgenţă în conformitate cu articolul 53 din regulamentul (ce) nr. 1107/2009” (ref. 3) se menţionează clar: „Trebuie evitate autorizaţiile de urgenţă repetate, în special pentru produsele care conţin substanţe care nu sunt aprobate în UE – trebuie căutate soluţii pe termen mai lung pentru problemele persistente sau recurente ale dăunătorilor. În cazul în care autorizaţiile de urgenţă sunt repetate, ar trebui să se justifice clar de ce nu s-a găsit nicio altă soluţie”.
De altfel, există o hotărâre a Curţii Europene de Justiţie care declară derogările de la regulamentul 1107/2009 ca fiind ilegale.
Aceste derogări, repetate în mod consecutiv timp de 11 ani, se fac prin ignorarea obligativităţii statelor membre, conform Directivei 2009/128/CE (ref. 5), art. 14, de a găsi modalităţi de combatere a dăunătorilor culturilor agricole specifice Gestionării Integrate al Dăunătorilor (Integrated Pest Management-IPM).
Acestea prevăd practici precum aplicarea consecventă a rotaţiei culturilor, monitorizarea nivelului de infestare cu dăunători şi alte măsuri de prevenire şi control. Se recomandă recurgerea la pesticidele periculoase pentru mediu şi sănătatea publică numai ca ultimă posibilitate.
Practicile IPM exclud folosirea preventivă a pesticidelor, cum este cea a neonicotinoidelor cu care se tratează seminţele înainte de însămânţare, deci înainte de a se măsura nivelul de dăunare”, se arată în comunicat.
În opinia reprezentanţilor Eco Ruralis şi Romapis, MADR ignoră aceste prevederi ale legislaţiei europene şi nu întreprinde nimic pentru a reduce utilizarea acestor insecticide foarte nocive.
În plus, asociaţiile solicită Guvernului României „să înceteze presiunile pe care le exercită la nivel european pentru desfiinţarea interdicţiilor de folosire a neonicotinoidelor, restricţii riguros motivate ştiinţific şi certificate de unica instituţie a UE cu competenţă în domeniu: EFSA (Autoritatea Europeană pentru Siguranţă Alimentară)”.
Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) a autorizat utilizarea în situaţii de urgenţă a unui produs din categoria neonicotinoidelor, respectiv imidacloprid, pentru tratarea seminţelor de cereale păioase de toamnă.
Potrivit sursei citate, în campania de toamnă a anului 2024, seminţele de cereale păioase de toamnă tratate vor fi folosite doar în zonele cele mai afectate de atacul dăunătorilor Zabrus tenebrioides şi Agriotes spp., unde se depăşeşte pragul economic de dăunare.
MADR precizează că, la nivelul Uniunii Europene, zona stepică în care se întâlneşte cea mai mare presiune a dăunătorilor de sol este prezentă exclusiv în România şi se suprapune cu regiunile agricole care natural au pragul economic de dăunare (PED) depăşit la dăunătorii de sol Zabrus tenebrioides şi Agriotes spp.
În acest an, la nivelul Uniunii Europene au fost acordate peste 100 de derogări, cele mai multe fiind acordate de Austria cu un număr de 23, Spania cu 17, Grecia cu 11 şi Franţa cu 10.
De altfel, ministrul Agriculturii a anunţat că va milita la Comisia Europeană pentru folosirea în continuare a celor trei substanţe neonicotinoide interzise, care nu au înlocuitori adecvaţi, iar România va propune în cadrul Consiliului de Miniştri o solicitare de modificare a Regulamentelor europene de aplicare a neonicotinoidelor, împreună cu toate argumentele tehnice necesare.
Anunţul a fost făcut pe 26 iunie, în cadrul unei şedinţe de lucru cu principalele asociaţii din sectorul vegetal.
Potrivit unei postări de atunci pe pagina de Facebook a Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, tema de discuţie a vizat analiza oportunităţii acordării derogării pentru folosirea neonicotinoidelor.
Conducerea formelor asociative a susţinut necesitatea şi importanţa modificării celor trei Regulamente europene de aplicare a neonicotinoidelor (783, 784 şi 785/2018), astfel încât să nu mai fie necesare derogări, ci să se poată utiliza neonicotinoidele la tratamentul pentru sămânţa folosită la înfiinţarea culturilor în anumite regiuni, unde se identifică depăşirea Pragului Economic de Dăunare al dăunătorilor de sol.
Astfel, în urma dezbaterilor, s-a agreat constituirea unui grup de lucru format din reprezentanţi ai mediului asociativ, specialişti din cadrul MADR, Autorităţii Naţionale Fitosanitare (ANF) şi din domeniul cercetării, pentru a fundamenta dosarul ce vizează acest subiect pe care România urma îl susţine în faţa Comisiei Europene.
Citește mai multe știri agricole accesând acest link.