28.5 C
București
vineri, 6 septembrie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleCum reducem crăparea pepenilor galbeni și verzi

Cum reducem crăparea pepenilor galbeni și verzi

Crăparea pepenilor galbeni și verzi este o problemă generală a cultivatorilor la nivel mondial. Studiile arată că crăparea fructelor cauzează o pierdere de 70% în economia industriei pepenilor.

De ce este influențată crăparea pepenilor

Crăparea devine mai vizibilă atunci când fructele ajung la maturitate. Totuși, nu există un factor unic cunoscut pentru a preveni eficient acest fenomen, însă severitatea crăpării fructelor depinde de varietate, zona climatică în care este cultivată și practicile culturale (în special nutriția și irigarea).

Creșterile de temperatură, vânturile calde și uscate, o ploaie torențială după un sezon uscat și diferențele semnificative de temperatură zi-noapte cu temperaturi mai mari de 38°C combinate cu o umiditate relativă a aerului de 60% favorizează crăparea fructelor.

‹ adv ›

Irigarea necorespunzătoare, factorii de mediu și deficiențele nutriționale, în special de bor, calciu, zinc și potasiu sunt asociate cu crăparea fructelor.

În continuare, relatăm ce elemente, asigurate în condiții optime, pot preveni crăparea fructelor.

Nutriția culturilor și crăparea pepenilor galbeni și verzi

Potasiul. Aportul ridicat de potasiu este esențial pentru minimizarea crăpării prin îngroșarea cojii.

Acesta este deosebit de important pentru calitatea fructelor și pentru reducerea riscurilor de fisurare și deteriorare a fructelor de pepene în timpul transportului.

Bor. Când aprovizionarea cu bor nu este limitată, pielea este mai elastică, minimizând astfel crăparea fructelor de pepene și îmbunătățind capacitatea de păstrare.

Lipsa de bor sau udarea abundentă și rară în timpul umplerii fructelor sunt, de asemenea, cauzele obișnuite ale crăpării interne. Acest fenomen este mai frecvent la pepenii cu formă mai plată și greutate mai mică.

Calciu. O cantitate mare de calciu este absorbită în timpul creșterii timpurii a plantei. Deși doar o mică proporție din aceasta – 15% – se găsește în fruct, aceste niveluri scăzute ale elementului sunt critice pentru menținerea unei fermități bune a fructelor, cu crăpare minimă a pepenilor.

Calciul trebuie echilibrat cu aprovizionarea adecvată de bor pentru a preveni crăparea. Nivelurile ridicate de calciu îngroașă pereții celulari și întăresc fructul.

Lipsa fermității pepenilor poate fi rezultatul unei nutriții deficitare cu calciu. Testele confirmă că nitratul de calciu este deosebit de eficient în asigurarea unei calități bune a fructelor la pepeni.

Magneziu. Magneziul aflându-se în echilibru cu potasiul și calciul – asigură o fermitate bună a pulpei la pepeni galbeni.

Absorbția de magneziu, însă, poate fi redusă de un exces de alți cationi (potasiu, amoniu și calciu), astfel încât este important să se mențină un echilibru corect pentru a evita compromiterea absorbției. Un dezechilibru al cationilor va reduce fermitatea cojii.

Cum prevenim crăparea fructelor de pepeni galbeni și verzi

Utilizarea stimulatorilor de creștere, a nutrienților în cantități optime și irigarea regulată prin picurare, cu mulcire sunt practici ce permit evitarea crăpării fructelor de pepeni galbeni.

Citiți mai multe despre Irigarea pepenelui galben – recomandări.

Giberelina (GA3) poate crește plasticitatea pereților celulari și extinderea celulelor și prevenind crăparea pepenilor galbeni.

În plus, pentru a evita crăparea pepenilor galbeni, cultivatorii pot alege soiuri mai tolerante și le pot cultiva pe soluri unde drenajul nu reprezintă o problemă și unde asigurarea cu apă poate fi gestionată corespunzător.

Surse:

  1. Fruit Cracking in Melon. Autori: Lija Maryomana, Salmabeevi Suhara Beevy.
  2. Reducing Melon Fruit Cracking. Yara.
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Sprijin de 8,3 milioane lei pentru producătorii de usturoi din Buzău

Direcţia pentru Agricultură Judeţeană (DAJ) Buzău a plătit 8.322.442,02...
‹ adv ›

Făinarea tomatelor – sfaturi pentru control

Făinarea tomatelor este o boală produsă de ciuperca Leveillula taurica ce atacă toate organele aeriene ale plantei, dar în special frunzele. În...

Tuta absoluta – cum a dobândit rezistență la insecticide

Molia minieră a tomatelor Tuta absoluta din ordinul Lepidoptera, familia Gelechiidae, este un dăunător cu impact economic mare în...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole