28.5 C
București
vineri, 6 septembrie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleValentin Jecu, fermier: Avem un nou soi de usturoi românesc creat de...

Valentin Jecu, fermier: Avem un nou soi de usturoi românesc creat de cercetătorii din Buzău

Cel mai nou usturoi românesc este la fel de mare și arătos ca cel de import, dar cu aroma și iuțeala specifice soiurilor locale. Danubius, așa cum a fost botezat noul usturoi, a fost creat în laboratoarele Băncii de Gene din Buzău, la cererea unui fermier din Râmnicu Sărat, transmite stiridebuzau.ro.

„Este foarte bine dezvoltat, capacitatea lui de producție este foarte bună, ajungând la opt, zece, maxim 12 tone la hectar. S-a comportat foarte bine la condițiile climatice din acest an”, declară Vali Jecu, fermier din Râmnicelu.

Valentin Jecu este cel mai mare cultivator buzoian de usturoi, cu o suprafață de 20 de hectare într-o comună de lângă Râmnicu Sărat. Fermierul se află în plină campanie de recoltare a unui soi nou, derivat din usturoiul Benone, creat de cercetătorii Băncii de Gene din Buzău.

„Un soi de usturoi foarte bun, având aceleași calități, proprietăți ca și soiul Benone. După cum puteți vedea, s-a dezvoltat foarte bine, este sănătos, are o rezistență genetică foarte bună la boli, la dăunători”, precizează fermierul râmnicean.

Usturoiul Danubius întrece alte soiuri românești nu doar prin gust, ci mai ales prin aspect. Cățeii acestui usturoi sunt la fel de mari ca cei din import. Gospodinele vor aprecia usturoiul Danubius în primul rând pentru aroma intensă.

‹ adv ›

O altă calitate a noului soi este aceea că formează tulpină fermă, care permite recoltarea rapidă, cu utilaje agricole.

Cel mai nou usturoi românesc a trecut inclusiv testul rezistenței la secetă.

În această primăvară, a plouat extrem de puțin în Câmpia Râmnicului, iar terenul pe care a fost înființată cultura de usturoi Danubius nu este irigat. Cel mai nou usturoi românesc va ajunge în luna august în piețe.

Valentin Jecu mizează în ferma sa numai pe soiuri românești, cultivate în colaborare cu cercetătorul Costel Vânătoru, directorul Băncii de Gene de la Buzău. Râmnicelu, Benone și Danubius sunt câteva dintre ele.

‹ adv ›

2 COMENTARII

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

FAO: Preţurile mondiale la alimente au scăzut uşor în luna august

Indicele global al preţurilor produselor alimentare a scăzut uşor...
‹ adv ›

Oprea: Vor fi îndepărtate barierele în calea comerţului pentru companiile româneşti care exportă produse agroalimentare în Israel

Firmele româneşti vor putea exporta produse agroalimentare în Israel, după ce vor fi îndepărtate barierele în calea comerţului, reprezentate...

Reuters: Franţa se aşteaptă la o scădere cu 18% a producţiei de vin în 2024

Vremea nefavorabilă a afectat producţia de vin a Franţei, care potrivit estimărilor publicate vineri de Ministerul Agriculturii de la...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole