21.9 C
București
sâmbătă, 7 septembrie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleMADR a postat în consultare publică proiectul privind registrul agricol pentru perioada...

MADR a postat în consultare publică proiectul privind registrul agricol pentru perioada 2025-2029

MADR a publicat în transparență decizională Proiectul de Hotărâre a Guvernului privind registrul agricol pentru perioada 2025-2029.

Registrul agricol se elaborează și este valabil pentru o perioadă de 5 ani, iar datele se completează de către autoritățile administrației publice locale, anual, potrivit formularelor tipizate, aprobate prin HG.

După data de 31 decembrie 2024, formularele registrului agricol pentru perioada 2020 – 2024 nu mai pot fi utilizate, astfel încât a fost necesară elaborarea unui nou act normativ care să aprobe registrul agricol pentru perioada 2025-2029, precum și formularele acestuia.

‹ adv ›

Prezentul proiect de act normativ vizează aprobarea unui nou registru agricol pentru perioada 2025-2029 și formularele acestuia care au fost modificate, completate și actualizate, prin consultarea autorităților locale.

Schimbări preconizate:

  • introducerea codului unic al adresei, constituit din cod SIRUTA, cod stradă și cod adresă;
  • introducerea categoriei de folosință denumită „Terenuri piscicole (utilizate temporar în scop agricol)”;

Această modificare a survenit în urma faptului că există fermieri din zonele piscicole care exploatează terenurile înscrise în registrul agricol ca amenajări piscicole, dar care, în realitate, desfășoară activități agricole.

Această modalitate de folosință a terenului nu poate fi eligibilă la plată pentru obținerea de fonduri UE din cauza faptului că terenul are destinație piscicolă și nu agricolă.

Completarea categoriei „Identificarea pe parcele a terenurilor aflate în proprietate” prin inserarea unei noi coloane: „Titular drept folosință/concesiune”.

Această modificare a fost necesară ca urmare a faptului că formularele registrului agricol pentru perioada 2020 – 2024, aprobate prin HG nr. 985/2019 nu prevedeau identificarea dreptului de folosință/concesiune a deținătorilor unei parcele, tarlale, sole, astfel că multe gospodării care nu dețineau titlu de proprietate nu puteau fi înscrise în registrul agricol.

Cheltuielile privind tipărirea și difuzarea registrelor agricole, precum și cele privind gestionarea registrului agricol în format electronic vor fi suportate din bugetele locale ale comunelor, orașelor, municipiilor și sectoarelor municipiului București, după caz.

Prin acest act normativ se oferă posibilitatea înscrierii datelor cu privire la gospodăriile populației, ale societăților/asociațiilor agricole, precum şi la orice alte persoane fizice şi/sau juridice care au teren în proprietate/folosință/concesiune şi/sau animale.

Proiectul de act normativ poate fi consultat aici.

Citește mai multe știri agricole accesând acest link.

  • Citește despre ->
  • MADR
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Ministrul Barbu anunță un nou program de susținere pentru 60 de ferme

Ministrul agriculturii și dezvoltării rurale, Florin-Ionuț Barbu, a efectuat...
‹ adv ›

Investiții de 147 mln de euro în modernizarea utilajelor agricole pentru 511 fermieri

Guvernul român continuă să susțină dezvoltarea sectorului agricol prin investiții semnificative în utilaje și echipamente moderne. Într-un anunț recent,...

Ministrul Agriculturii anunţă mai multe acte normative privind măsuri pentru fermierii afectaţi de secetă

Ministerul Agriculturii a elaborat mai multe acte normative privind măsuri pentru fermierii afectaţi de seceta severă din acest an,...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole