Acmella, planta durerilor de dinţi, butonii albinelor sau crizantema electrică, un anestezic natural deosebit, a fost aclimatizată la Banca de Resurse Genetice şi Vegetale (BRGV), soi înscris în premieră pentru omologare la nivel naţional.
Potrivit specialiştilor BRGV, planta poate fi utilizată în gastronomie, unde tratată termic îşi pierde din aroma puternică, dar se remarcă prin proprietăţi medicinale deosebite. Planta poate avea o înălţime de 15 – 30 cm, florile sunt de culoare galben auriu şi atrag licuricii în fenofaza de înflorire în masă.
Senzaţia de amorţire simţită la scurt timp după mestecarea părţilor vegetative ale plantei este dată de o substanţă cu rol analgezic natural numită Spilanthol.
Zona de origine este incertă, dar o ipoteză ar fi aceea că derivă din populaţiile locale braziliene denumite Acmella.
Potrivit cercetătorilor, planta este folosită în scop medical, în diferite părţi ale lumii fiind considerată un relaxant muscular natural, utilizată în mod tradiţional pentru a amorţi durerile de dinţi, decoctul sau infuzia de frunze şi flori este un remediu tradiţional împotriva stomatitei sau chiar a defectelor de vorbire, are efect diuretic şi antibacterian.
Planta de Acmella este considerată o alternativă naturală a botoxului, iar extractul aplicat regulat ar reduce tensiunea musculaturii şi implicit ridurile faciale.
Acmella Oleracea a fost descoperită de antropologul Jonathan Friedman la un trib de localnici numit Inca.
Soiul aclimatizat la BRGV poate fi cultivat atât în spaţii protejate, cât şi în câmp şi reprezintă o resursă genetică importantă pentru medicina viitorului.