32.6 C
București
vineri, 28 iunie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleProducțiile agricole intră pe roșu, înainte de recoltare. CE a redus din...

Producțiile agricole intră pe roșu, înainte de recoltare. CE a redus din estimări până la 10%

Comisia Europeană a revizuit în minus randamentul pentru culturile de toamnă din România, în timp ce culturile de vară sunt afectate în sud, transmite economica.net.

Ultima prognoză a Comisiei Europene indică o diminuare a randamentelor la hectar față de luna mai pentru majoritatea culturilor, din cauza faptului că regiuni importante din sud-estul țării au suferit de deficit de precipitații.

Perspectivele de randament pentru culturile de toamnă au fost revizuite în scădere, iar situația este delicată și pentru culturile de vară din sud.

‹ adv ›

Pe tipuri de culturi, analiștii au revizuit cu 5% în minus randamentul la grâu (total), până la 4,41 de tone la hectar, ceea ce înseamnă un minus de 3% față de 2023. Raportat la media ultimilor cinci ani, producțiile medii vor fi cu 5% mai mari.

De asemenea, la orz, Comisia Europeană a tăiat 6% din randamentul estimat în mai, până la 4,15 tone la hectar, adică o diminuare de 10% a producției medii comparativ cu anul trecut. Fermierii români s-ar putea confrunta astfel cu cea mai mare scădere a producțiilor din UE.

Conform ultimei prognoze și fermierii care au mizat pe porumb ar putea avea rezultate mult mai slabe decât se estimase în luna mai, analiștii revizuind randamentul mediu cu 8% în minus, până la 4,55 de tone la hectar. S-a ajunge astfel la o posibilă diminuare a producției cu 3% față de anul trecut și cu 7% față de media ultimilor cinci ani.

La triticale randamentul mediu a fost redus cu 3% față de mai, până la 4,07 tone la hectar, cu 5% sub producția medie din 2023, dar cu 7% peste media ultimilor cinci ani.

România are astfel, ca și în cazul orzului, cea mai mare scădere a producției dintre statele membre, dacă raportăm cantitățile obținute la media din 2023.

Și cultivatorii de rapiță au aceeași perspectivă negativă în iunie față de mai, cu randamente de 2,58 de tone la hectar, cu 7% mai mici decât se estimase în mai și cu 2% sub recolta medie de anul trecut.

Nu în ultimul rând, prognoza pentru sfecla de zahăr a fost revizuită cu 2% în minus, până la 38 de tone la hectar, ceea ce înseamnă un plus de 15% față de producția de anul trecut.

Citește mai multe știri agricole accesând acest link.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Se transmit bolile și dăunătorii în următoarea cultură dacă rămân resturi vegetale?

Înainte de abordarea practicilor conservative (no–tillage sau minim–tillage), temă...
‹ adv ›

Reorganizarea Ministerului Agriculturii, aprobată de Guvern

Executivul a aprobat, în şedinţa de vineri, Ordonanţa de Urgenţă privind reorganizarea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale şi a...

ANM: Cod portocaliu de furtună în localităţi din judeţele Sălaj şi Hunedoara, în ora următoare

Meteorologii au emis, vineri, avertizări nowcasting Cod portocaliu de instabilitate atmosferică, valabile în zone din judeţele Sălaj şi Hunedoara,...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole