25.5 C
București
sâmbătă, 29 iunie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri Agricole17 iunie - Ziua mondială pentru combaterea deșertificării și secetei

17 iunie – Ziua mondială pentru combaterea deșertificării și secetei

Hărțile create de Salvează Solul, folosind date de la UNCCD (harta 2019) și o estimare de la Fondul Global de Mediu (GEF, harta 2050), ilustrează cât de mult teren fertil ar mai putea exista în 2050 dacă ratele actuale de degradare continuă.

Oamenii de știință avertizează că se pierd 24 de miliarde de tone de sol fertil pe an, în mare parte din cauza practicilor agricole nesustenabile.

Criza alimentară care ar urma ar fi exacerbată de faptul că, până în 2050, populația globală va fi crescut la 9,8 miliarde de locuitori.

‹ adv ›

În fiecare secundă, echivalentul a patru terenuri de fotbal de sol sănătos se degradează – însumând un total de 100 de milioane de hectare în fiecare an. Un sol sănătos și nedegradat este o necesitate directă pentru 95 % din producția de hrană pentru peste 8 miliarde de oameni.

Pentru națiunile din întreaga lume, această degradare provoacă și o creștere rapidă a șocurilor climatice, cum ar fi secetele, amenințând sute de milioane de vieți, distrugând mijloacele de trai și forțând milioane de oameni să migreze.

În Spania, regiunea catalană se confruntă cu secete frecvente și severe. Fermierul catalan Jaume Gardeñes a declarat: 

„Nu mai putem continua. De trei ani stăm foarte rău. Familiile sunt sătule pentru că efortul de pe tot parcursul anului este inutil”.

Sănătatea solului unor națiuni precum Spania, unul dintre principalii exportatori de alimente, este imperativă pentru securitatea alimentară în întreaga Uniune Europeană.

În India, Bengaluru, cunoscut cândva drept „orașul grădină al Indiei” pentru pădurile luxuriante din împrejurimile sale, se confruntă în prezent cu o criză severă de apă din cauza secetei.

„Nu ne-am imaginat niciodată că vom trăi o astfel de criză în orașul nostru modern”, deplânge Rahul Sinha (economist, 32 de ani), un locuitor al orașului, a cărui familie a început să recicleze apele uzate pentru utilizări nepotabile.

„Robinetele seacă pe parcursul zilei – treburile gospodărești de bază, cum ar fi spălatul hainelor sau al vaselor, au devenit chinuri enorme”. – Rahul Sinha

Praveena Sridhar, Coordonator Tehnic al mișcării Salvează Solul, a declarat:

„Agricultura regenerativă poate contribui la aducerea materiei organice, altfel spus a vieții și sănătății, înapoi în sol, inversând degradarea, prevenind seceta și salvând vieți pe toate continentele.

Este vital ca acest lucru să fie adus în prim-planul și în centrul agendei celei mai mari conferințe a Națiunilor Unite privind terenurile și seceta, care va avea loc la Riyadh, Arabia Saudită, în decembrie 2024 (UNCCD COP16)”.

Salvează Solul a catalogat practicile de gestionare durabilă a solului din 193 de țări, pe care le-a pus la dispoziția publicului prin intermediul website-ului său.

Ibrahim Thiaw, secretarul executiv al UNCCD, a comentat – declarând:

„Până la 40% din terenurile din lume sunt deja degradate, ceea ce afectează aproape jumătate din omenire. Cu toate acestea, soluțiile sunt pe masă.

Refacerea terenurilor îi scoate pe oameni din sărăcie și le crește reziliența la schimbările climatice. Este timpul să ne unim pentru pământ și să arătăm un cartonaș roșu pierderii și degradării terenurilor în întreaga lume”.

Pentru a afla mai multe despre Ziua mondială pentru combaterea deșertificării și a secetei din acest an, accesați acest link.

Pentru a accesa materialele campaniei UNited4Land, accesați acest link.

17 iunie 2024 va marca, de asemenea, cea de-a 30-a aniversare a Convenției Națiunilor Unite pentru combaterea deșertificării (UNCCD), cu sediul la Bonn.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Solarizarea solului – sfaturi pentru o dezinfecție naturală

Solarizarea solului este o metodă prin care energia soarelui...
‹ adv ›

O șesime din hrana omenirii este în pericol, potrivit unui nou raport UNCCD

Un nou raport al UNCCD a evidențiat faptul că până la 50 % din toate pășunile (terenuri deschise utilizate...

Gunoiul de oaie și capră ca îngrășământ. Sfaturi la aplicare

Gunoiul de grajd poate fi un îngrășământ organic eficient, dacă este utilizat corect. În acest articol discutăm mai multe...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole