Ponderea materiilor prime agricole româneşti în producţia locală de bere a scăzut la 50% în prezent, faţă de 70% în 2017, semnalează Asociaţia Berarii României, într-un comunicat de presă.
Astfel, cererea sectorului berii din România pentru orz şi hamei este de două ori mai mare decât cantităţile livrate de agricultorii români.
Potenţialul acestor culturi indică o suprafaţă de peste 450 de hectare în cazul hameiului, până în 2027, faţă de 260 de hectare în prezent. Condiţia atingerii acestui nivel este disponibilitatea finanţării, întrucât costurile pentru înfiinţarea unei plantaţii depăşesc 45.000 de euro pe hectar la această materie primă.
Sectorul berii din România generează peste 7.600 de locuri de muncă în agricultură. Companiile producătoare de bere din România şi-au manifestat constant dorinţa de a achiziţiona într-o proporţie cât mai mare materii prime provenite din agricultura românească.
Acest lucru permite formarea unui lanţ valoric complet integrat, de la sămânţa de orzoaică sau hamei, până la produsul final, berea, care ajunge la consumator.
În ceea ce priveşte orzul de bere, începând cu 2014, suprafaţa cultivată a scăzut abrupt, de la 516.000 de hectare, la 60.000 de hectare în 2023.
Asta în ciuda productivităţii pe hectar, care s-a îmbunătăţit continuu, de la o producţie medie de 1,64 t/ha în 1961 la una de 5,09 t/ha în 2018.
În aceste condiţii, Asociaţia Berarii României a propus Ministerului Agriculturii o serie de măsuri pentru sprijinirea producţiei de materii prime locale necesare pentru berea românească.
Cea mai importantă dintre ele vizează disponibilitatea finanţării pentru agricultorii români din acest segment. Astfel, este necesară tratarea distinctă a sectorului hamei şi a celui de struguri de masă în cadrul Planului Naţional Strategic, pe investiţiile din Pilonul II.
Sumele aferente investiţiilor trebuie alocate separat pentru cele două categorii. În caz contrar, fondurile vor fi direcţionate către sectorul strugurilor de masă, acesta beneficiind de condiţii de eligibilitate mai favorabile.
Măsurile de sprijin ale culturilor de hamei şi orz de bere au fost discutate în cadrul unei conferinţe organizate miercuri, 12 iunie, de Asociaţia Berarii României, în parteneriat cu Comisia pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice din Camera Deputaţilor a Parlamentului României.
Asociaţia Berarii României a fost înfiinţată în 2004. Membrii Asociaţiei sunt cei mai reprezentativi jucători din piaţa berii, producând peste 90% din totalul de bere consumată în România, şi furnizori de materii prime agricole necesare producţiei de bere.
Asociaţia Berarii României este membră în Confederaţia Patronală Concordia şi parte a marii familii a producătorilor de bere europeni, reprezentaţi prin organizaţia Brewers of Europe.
Citește mai multe știri agricole accesând acest link.