35.5 C
București
marți, 2 iulie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleANSVSA, de Ziua Mondială a Siguranţei Alimentelor: Consumatorii trebuie să cunoască şi...

ANSVSA, de Ziua Mondială a Siguranţei Alimentelor: Consumatorii trebuie să cunoască şi să înţeleagă implicaţiile incidentelor alimentare

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) are elaborate planuri naţionale de răspuns în caz de urgenţe privind siguranţa alimentelor şi face demersuri pentru a-şi dezvolta permanent capacitatea de supraveghere şi control, astfel încât, prin acţiunile sale de prevenire, depistare şi gestionare a riscurilor alimentare să contribuie, în mod substanţial, la protejarea sănătăţii umane, transmite vineri instituţia, cu prilejul Zilei Mondiale a Siguranţei Alimentelor.

Potrivit unui comunicat al ANSVSA, Ziua Mondială a Siguranţei Alimentelor este sărbătorită anual pe 7 iunie, la nivel internaţional, sub egida mesajului „Siguranţa alimentelor: pregăteşte-te pentru ceva neaşteptat”.

Mesajul din acest an atrage atenţia asupra incidentelor privind siguranţa alimentelor şi subliniază importanţa pregătirii pentru a gestiona astfel de incidente, indiferent de gradul lor de severitate.

‹ adv ›

Incidentele privind siguranţa alimentelor se referă la situaţiile în care exista un risc potenţial sau confirmat legat de sănătate, asociat consumului de alimente.

„Un incident alimentar poate să apară datorită unui accident, în mod neintenţionat, urmare a contaminării unui produs sau ca urmare a unei fraude alimentare sau a unui eveniment natural. Incidentele legate de siguranţa alimentelor pot varia de la evenimente minore până la crize internaţionale majore.

Pericolele legate de siguranţa alimentelor nu cunosc graniţe, iar o aprovizionare globală cu alimente, din ce în ce mai interconectată, înseamnă ca riscurile prezentate de alimente nesigure pot evolua rapid de la o problemă locală, la o urgenţă internaţională.

Deşi pregătirea pentru a gestiona incidentele alimentare necesită eforturi dedicate din partea factorilor de decizie, a autorităţilor pentru siguranţa alimentară, a fermierilor şi a operatorilor din sectorul alimentar, consumatorii pot de asemenea juca un rol activ.

Ne amintim cu această ocazie că siguranţa alimentară este o responsabilitate colectivă – fiecare, de la producători la consumatori este inclus şi trebuie să se implice”, se spune în comunicat.

Celebrarea acestei zile la nivel internaţional este o oportunitate pentru ca toate părţile implicate să îşi crească gradul de conştientizare şi să întărească eforturile pentru a se asigura că alimentele pe care le consumăm sunt sigure, reducându-se astfel impactul negativ al toxiinfecţiilor alimentare sau a altor boli generate de alimente.

În acest context, ANSVSA precizează că are elaborate planuri naţionale de răspuns în caz de urgenţe privind siguranţa alimentelor şi face demersuri pentru a-şi dezvolta permanent capacitatea de supraveghere şi control, astfel încât prin acţiunile sale de prevenire, depistare şi gestionare a riscurilor alimentare să contribuie, în mod substanţial, la protejarea sănătăţii umane.

Recent, instituţia a inaugurat noul sediu al Institutului de Igienă şi Sănătate Publică Veterinară.

Prin relocarea şi modernizarea acestui institut se preconizează dezvoltarea capacităţii analitice cu peste 35%, prin creşterea numărului de analize efectuate anual pe domeniul siguranţei alimentare, la aproximativ 28.000 (comparativ cu media ultimilor patru ani, de 20.448 analize).

Pentru situaţiile în care sunt depistate alimente cu risc pentru sănătatea consumatorilor, ANSVSA utilizează Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente şi Furaje (SRAAF), instrumentul specific de comunicare şi acţiune rapidă care permite gestionarea în mod eficient şi coordonat al acestor situaţii.

„Misiunea ANSVSA este îndeplinită zi de zi, 24 de ore din 24, prin munca dedicată a angajaţilor săi: medici veterinari, medici umani, chimişti de industrie alimentară, biologi şi alţi specialişti din diferite domenii, profesionişti care funcţionează ca o adevărată echipă, prin îmbinarea şi completarea cunoştinţelor şi experienţei lor.

Totodată, operatorii din domeniul alimentar trebuie să-şi dezvolte propriile planuri de gestionare a riscurilor şi să colaboreze, între ei şi cu autorităţile competente, iar consumatorii trebuie să cunoască şi să înţeleagă implicaţiile incidentelor alimentare neaşteptate care îi pot afecta, cum să reacţioneze, raporteze sau să răspundă la astfel de incidente”, subliniază reprezentanţii instituţiei.

Evenimentul din 7 iunie ocazionat de Ziua Mondială a Siguranţei Alimentelor se înscrie în campania „Safe2Eat”, organizată la nivelul Uniunii Europene şi la care ANSVSA este participantă pentru cel de al doilea an.

Campania europeană de responsabilizare a consumatorilor Safe2Eat revine în România şi în 2024, axându-se pe trei teme esenţiale: aditivii alimentari, alergenii şi reciclarea hranei.

Campania, desfăşurată de Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară (EFSA) se află la a patra ediţie în Uniunea Europeană, s-a derulat în anii anteriori sub numele de EUChooseSafeFood şi are ca scop conştientizarea siguranţei alimentare în rândul cetăţenilor Europei. 

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

ANSVSA: Noi oportunități pentru exporturile de produse alimentare către China

Două protocoale semnate la Beijing vor face posibile exporturile...
‹ adv ›

ANSVSA: Precizări privind prescrierea, comercializarea, eliberarea si utilizarea produselor medicinale veterinare

Ca urmare a incidentelor grave înregistrate în ultima perioadă, consecutiv utilizării unor tratamente cu produse medicinale veterinare antiparazitare externe,...

ANSVSA: Amenzi de peste 3,4 mln de lei, aplicate operatorilor din industria alimentară, în aprilie

Inspectorii sanitari-veterinari au aplicat, în luna aprilie, amenzi în valoare de 3,412 milioane de lei unor operatori din industria...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole