33 C
București
vineri, 7 iunie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageAnaliticaPiața cerealelor - impactul adus de anunțul OPEC+ și estimările USDA

Piața cerealelor – impactul adus de anunțul OPEC+ și estimările USDA

Situația pe piața cerealelor continuă să fie ambiguă. Pe de-o parte, starea vremii din zona Mării Negre pune presiune pe recolte, iar pe de altă parte, estimările optimiste USDA privind starea culturilor în SUA au spulberat creșterile recente de preț.

Prețurile grâului și porumbului au scăzut. De asemenea, rapița a continuat să scadă după declinul din ziua precedentă, din cauza anunțului de duminică al OPEC+, menționează Agritel.

OPEC a anunțat că va pune capăt reducerilor suplimentare voluntare ale producției în septembrie. Și asta într-un moment în care nu există semne de îmbunătățire a cererii.

Pe Euronext, grâul pentru livrarea în septembrie era cotat marți la prânz cu aproape 2 euro mai puțin, la 257 euro pe tonă. Prețurile porumbului au scăzut cu 4 euro, ajungând la 223,50 euro pe tonă, iar rapița a pierdut 4 euro, ajungând la 475 euro pe tonă.

Deși temerile privind pierderile de producție din zona Mării Negre rămân mari, de altă parte a Atlanticului (SUA), începutul recoltării grâului de toamnă pune presiune pe piață, notează analistul Agrarheute, Olaf Zinke.

Variația prețului grâului în ultimele zile (sursă: agrarheute.com):

Prețurile porumbului și ale soiei au scăzut, în special datorită progreselor bune la însămânțare în Centura de porumb.

În plus, prăbușirea prețului petrolului trage toate materiile prime în jos. În sectorul nostru, oleaginoasele sunt cele mai afectate.

Ploi și inundații în Germania și Franța

Prețurile grâului și porumbului s-au mișcat recent aproape paralel. Ca și săptămâna trecută, creșterile inițiale ale prețurilor pe fondul riscului de pierderi din zona Mării Negre au scăzut din nou luni.

În acest context incert, marile țări importatoare de grâu au început din nou să cumpere, raportează analiștii de la Agritel. După licitația de luni a Algeriei pentru livrări de grâu în august, Egiptul a urmat exemplul cu o licitație pentru luna iulie.

În Europa de Vest, precipitațiile persistente și inundațiile (în sudul Germaniei) continuă să ridice temeri mari privind recoltele de cereale. Condițiile ploioase din ultimele zile favorizează apariția bolilor ca septorioza și fusarioza la grâu, raportează analiștii de la terre-net.

Asociația Germană a Fermierilor a raportat daune masive la câmpuri și construcții din cauza inundațiilor și a declarat că este prea devreme pentru o estimare exactă.

Autoritățile de navigație au raportat luni că părți ale Rinului în sudul Germaniei, o rută importantă pentru materii prime și combustibili, au fost închise pentru navigația comercială.

SUA: Recoltarea grâului a început, ritmul de însămânțare este ridicat

Ieri, în SUA, a avut loc o scădere semnificativă a prețurilor cerealelor și soiei, printre altele, și din cauza scăderii puternice a prețurilor petrolului.

Prețurile în SUA sunt influențate de începutul recoltării grâului și de ritmul surprinzător de ridicat al însămânțării porumbului și soiei, astfel încât riscul asociat întârzierilor de însămânțare a fost eliminat.

Ultimul raport privind progresul și condițiile recoltelor, publicat luni de USDA, a fost foarte descurajant: potrivit acestuia, grâul de toamnă se află în proporție de 49% în stare bună până la excelentă, comparativ cu 48% săptămâna trecută. În plus, 6% din grâul de toamnă a fost recoltat, față de media de3%.

Grâul de primăvară este însămânțat în proporție de 94% în SUA, comparativ cu 88% săptămâna trecută și media de 90%.

Porumbul este acum însămânțat în proporție de 91%, comparativ cu 83% săptămâna trecută și media de 89%.

Dintre acestea, 75% se află în stare bună până la excelentă, comparativ cu 64% anul trecut. Soia a fost însămânțată în proporție de 78%, comparativ cu 68% săptămâna trecută și 73% în medie.

În Australia, ABARES a publicat luni estimările oficiale privind producția pentru 2024, cu o ușoară scădere la rapiță cu -0,3 milioane de tone, la 5,4 milioane de tone.

Recolta de grâu australiană din 2024 a fost revizuită în sus cu +3,1 milioane de tone, la 29,1 milioane de tone, iar recolta de orz a crescut cu +0,7 milioane de tone, la 11,5 milioane de tone.

Estimarea oficială a recoltei australiene este cu 12% mai mare comparativ cu anul precedent și ar putea fi chiar mai mare dacă condițiile meteo actuale persistă.

‹ adv ›

1 COMENTARIU

  1. Cu toată situația încerta în bazinul Marii Negre seceta și război pentru România este bine să-și diversifice oferta de produse agricole pentru a reduce concurenta din Ucraina și Rusia venind cu cu proiecte mici adresate micilor fermieri pentru care statul român nu a făcut nimic pana în prezent î8 n afara de tomata tomata și usturoi

    Ý

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Reuters: Turcia interzice importurile de grâu până în octombrie

Turcia va interzice importurile de grâu începând din data...
‹ adv ›

FAO: Preţurile mondiale la alimente au crescut în luna mai, pentru a treia lună consecutiv

Indicele global al preţurilor produselor alimentare a crescut şi în mai, pentru a treia lună consecutiv, în condiţiile în...

ANM: Alerte de furtuni şi averse în localităţi din opt judeţe, în ora următoare

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, cod galben de averse şi vânt puternic, în următoarea oră în localităţi...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole