30.9 C
București
miercuri, 26 iunie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleCE clarifică sprijinul acordat fermierilor în cazul unor fenomene meteorologice excepţionale

CE clarifică sprijinul acordat fermierilor în cazul unor fenomene meteorologice excepţionale

Comisia Europeană a adoptat joi o comunicare care clarifică utilizarea forţei majore şi a circumstanţelor excepţionale pentru sectorul agricol al UE în cazul unor fenomene meteorologice imprevizibile şi extreme, se arată într-un comunicat al Executivului comunitar.

Prin clarificarea interpretării juridice a acestui concept, Comisia urmăreşte să ofere siguranţă fermierilor afectaţi în ceea ce priveşte plăţile lor din cadrul politicii agricole comune (PAC), asigurând, în acelaşi timp, o aplicare uniformă în întreaga Uniune de către administraţiile naţionale.

Comunicarea face parte din pachetul de măsuri de reducere a sarcinii administrative pentru fermierii din UE.

‹ adv ›

Conceptul de forţă majoră permite fermierilor care nu au putut să îşi îndeplinească toate cerinţele PAC din cauza unor evenimente excepţionale şi imprevizibile aflate în afara controlului lor (cum ar fi secetele grave sau inundaţiile) să nu piardă sprijinul PAC.

Aplicarea acestui concept este decisă de statele membre pe baza dovezilor relevante şi în lumina legislaţiei agricole a Uniunii.

Deoarece constituie o excepţie de la respectarea strictă a obligaţiilor legate de plăţile din cadrul PAC (cum ar fi condiţionalităţile sau măsurile din cadrul programelor ecologice), această decizie se aplică în mod normal în mod restrictiv, în general de la caz la caz sau pentru fiecare exploataţie în parte.

Comunicarea de astăzi clarifică faptul că forţa majoră se poate aplica tuturor fermierilor care lucrează într-o zonă delimitată care este afectată de dezastre naturale grave şi imprevizibile sau de fenomene meteorologice.

Aceasta înseamnă că fermierii situaţi în zona afectată nu vor trebui să completeze cereri individuale sau să furnizeze dovezi pentru îndeplinirea condiţiilor de forţă majoră.

Acest domeniu de aplicare extins va reduce sarcina administrativă pentru fermieri şi autorităţile naţionale, facilitând astfel un răspuns rapid din partea statelor membre.

În comunicare sunt stabilite condiţii care permit să se presupună că toţi fermierii situaţi într-o zonă fac obiectul unui caz de forţă majoră.

Statele membre vor trebui să confirme producerea unui dezastru natural grav sau a unui eveniment meteorologic sever şi să delimiteze zona geografică care a fost grav afectată de eveniment şi ale cărei consecinţe nu au putut fi prevenite cu toată atenţia cuvenită.

Pentru această delimitare, statele membre se pot baza, de exemplu, pe datele satelitare ale zonei în cauză, fără a fi necesare date satelitare specifice la nivelul exploataţiilor individuale.

Pentru anumite tipuri de evenimente, administraţiile naţionale vor lua în considerare, de asemenea, factori suplimentari, cum ar fi gradientul de pantă, tipul de sol sau tipul de culturi cultivate, pentru a defini populaţia afectată fără a fi necesară o verificare individuală.

Acest lucru ar putea fi valabil, de exemplu, în cazul îngheţului care nu afectează toate culturile în acelaşi mod sau al precipitaţiilor continue, care pot avea efecte diferite asupra zonelor cu pantă sau asupra solurilor cu capacităţi diferite de retenţie a apei.

Având în vedere că toate condiţiile sunt îndeplinite, clarificarea publicată joi scuteşte autorităţile de necesitatea unei evaluări de la caz la caz. Comisia rămâne în contact cu statele membre pentru a oferi orientări juridice ori de câte ori este necesar.

„Am depus eforturi susţinute pentru a aborda preocupările fermierilor cu privire la reducerea birocraţiei şi la o mai mare flexibilitate. Agricultura este una dintre profesiile cele mai expuse la schimbările climatice şi la consecinţele acestora.

Având în vedere fenomenele climatice extreme neprevăzute, fermierii riscă să piardă tot ceea ce au lucrat. Clarificarea noastră de joi oferă certitudinea că aceştia ar putea primi în continuare plăţile din cadrul PAC, chiar dacă nu sunt în măsură să îşi îndeplinească toate obligaţiile obişnuite.

Nu este nevoie de îngrijorări suplimentare atunci când ne confruntăm cu dezastre naturale dramatice”, a afirmat Janusz Wojciechowski, comisar pentru agricultură, potrivit comunicatului citat.

Citește mai multe știri agricole accesând acest link.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Reuters: CE va introduce tarife vamale pentru ouăle importate din Ucraina

Comisia Europeană va introduce tarife vamale pentru ouăle importate...
‹ adv ›

Comisia Europeană a aprobat preluarea Alpha Bank România de către UniCredit

Comisia Europeană a aprobat miercuri, în temeiul regulamentului UE privind fuziunile, preluarea băncii româneşti Alpha Bank Romania S.A. de...

Bruxelles-ul aşteaptă observaţii cu privire la un proiect de modificare a normelor privind ajutoarele de minimis pentru sectorul agricol

Comisia Europeană a lansat, vineri, o consultare publică prin care invită toate părţile interesate să îi trimită observaţii cu...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole