Ucraina ar putea fi dispusă să renunţe la subvenţiile agricole oferite de Uniunea Europeană în schimbul relaxării normelor prevăzute în pactul verde european, cu prilejul negocierilor de aderare care vor începe luna viitoare, a declarat pentru Reuters un înalt oficial ucrainean.
Ucraina, ţară cu un sector agricol capabil să hrănească sute de milioane de persoane, a fost invitată anul trecut să adere la UE şi în luna martie va demara negocierile pentru fiecare sector separat, în ideea de a-şi armoniza legislaţia cu cerinţele UE.
Cel mai probabil, integrarea sectorului agricol ucrainean, care înainte de invazia rusească din 2022 a fost al patrulea mare furnizor mondial de cereale, în blocul comunitar va fi o operaţiune delicată, atât din punct de vedere politic cât şi economic.
Kievul ar putea fi eligibil să primească 96,5 miliarde de euro sub formă de subvenţii de la Politica Agricolă Comună pe parcursul a şapte ani, dacă regulile actuale vor fi aplicate şi uniunii extinse.
Cu toate acestea, pactul verde european, care stabileşte reglementările pentru sectorul agricol comunitar în următoarele decenii, ar putea face viaţa mai dificilă pentru fermierii ucraineni, comparativ cu situaţia în care aceştia ar funcţiona fără subvenţiile oferite de blocul comunitar, susţine sursa citată de Reuters.
Sectorul agricol este crucial pentru economia ucraineană afectată de război iar înainte de război era responsabil pentru jumătate din valoarea exporturilor Ucrainei.
Ţara vecine vinde deja o parte importantă din producţia sa agricolă în UE iar dacă va deveni ţară membră a blocului comunitar, exporturile sale nu vor mai fi supuse tarifelor şi cotelor.
Negocierile de aderare cu Ucraina au loc într-un moment delicat, în condiţiile în care fermierii din întreaga Europă au protestat în ultimele săptămâni faţă de reglementările din pactul verde european referitoare la bunăstarea animalelor şi utilizarea pesticidelor, precum şi la cerinţa de a lăsa în pârloagă 4% din terenul arabil.
De asemenea, plata subvenţiilor agricole către Ucraina ar putea crea o situaţie în care subvenţiile plătite actualelor state membre UE vor fi reduse cu aproximativ 20%, a estimat Financial Times într-un articol publicat în toamna anului trecut.
Relaxarea cerinţelor stricte în domeniul mediului, noi subvenţii şi taxe mai mici se numără printre principalele solicitări ale fermierilor europeni care protestează de câteva săptămâni, şi care cred că astfel de măsuri îi vor proteja mai bine de competitorii din afară, cum sunt cei din Ucraina.
Mulţi fermieri din Ucraina cred că aderarea la UE la va da acces la subvenţii la scară largă, ceea ce le va permite să îşi majoreze producţia şi să realizeze venituri mai mari.
Cu toate acestea, unii oficiali avertizează că subvenţiile ar putea să se întoarcă împotriva Ucrainei.
De asemenea, fermierii ucraineni ar putea deveni mai puţini dinamici din cauza subvenţiilor, susţine sursa.