Producătorii din energia regenerabilă din România doresc extinderea posibilităţii de a dezvolta proiecte agrivoltaice pe terenuri arabile, aşa cum se întâmplă în alte state, a declarat, joi, Mihaela Nyerges, managing partner Nyerges & Partners şi membru al boardului Asociaţiei Române a Industriei Fotovoltaice din România (RPIA).
Potrivit acesteia, Consiliul Concurenţei a lansat un studiu în vară cu privire la procesul de autorizare de către autorităţile locale, în care recomandă Ministerului Agriculturii să pornească demersurile necesare, atât pentru a permite dezvoltarea de proiecte regenerabile pe terenurile clasa III, IV şi V, fără limite de suprafaţă, cât şi pe terenuri clasa I şi II, în sistem dual.
Ea a subliniat că proiectele eoliene afectează o suprafaţă foarte mică de teren, astfel încât nu se justifică să nu se poată dezvolta astfel de proiecte pe terenuri de clasa I şi II.
Reprezentanţi ai autorităţii centrale şi ai unor companii din domeniul energiei au participat, joi, la Romanian Renewable Energy Summit 2023.
În cadrul conferinţei au fost abordate subiecte referitoare la noutăţi legislative, mediul politic, ţinte şi evoluţii, aspecte juridice şi fiscale, oportunităţi de finanţare, provocări în investiţii şi dezvoltări etc.