Acest lucru este arătat într-un sondaj realizat în șase state membre ale Uniunii Europene: Danemarca, Franța, Germania, Polonia, România și Spania. Sondajul a fost realizat de echipa European Public Affairs a agenției de cercetare de piață Ipsos și publicat de Pesticides Action Network (PAN) Europe.
Impactul pesticidelor asupra sănătății respondenților și a familiilor acestora îngrijorează 75,9% dintre respondenți. Respondenții din Polonia și România au exprimat cel mai ridicat nivel de îngrijorare cu privire la impactul pesticidelor asupra sănătății (80,4% și 84,1%, respectiv), în timp ce cei din Danemarca și Germania au arătat un nivel de îngrijorare oarecum mai scăzut (62% și 69,8%, respectiv).
Nu mai puțin de 81,8% dintre respondenți sunt îngrijorați de impactul pesticidelor asupra mediului, cu o divergență modestă între cele șase state membre incluse în sondaj. 77,7% dintre respondenți sunt de acord că utilizarea pesticidelor dăunează mediului, cel mai ridicat nivel de acord fiind în Franța (82,5%) și Polonia (80,3%).
Participanții la sondaj au exprimat diferite niveluri de încredere în guvernele naționale pentru a prioritiza sănătatea oamenilor și mediul atunci când iau decizii privind utilizarea pesticidelor. Cei din Spania și Danemarca au exprimat cele mai ridicate niveluri de încredere.
În schimb, aproximativ jumătate dintre români (50,3%) nu au încredere în guvernul lor pentru a îi proteja împotriva pesticidelor. Acest număr este de 46,7% în Franța și 44,8% în Polonia.
Trei din cinci (59,0%) respondenți sunt de acord că fermierii ar trebui să utilizeze întotdeauna metode de prevenire sau combatere a dăunătorilor și a bolilor care prezintă cele mai mici riscuri pentru sănătatea umană și pentru mediu, altfel pierzându-și accesul la sprijinul financiar al UE. Nu mai puțin de 73,2% dintre respondenți sunt în favoarea obligativității pentru fermierii din UE a regulilor de gestionare integrată a dăunătorilor.
În plus, cele mai preferate zone tampon dintre zonele unde se utilizează pesticide și zonele sensibile, cum ar fi școlile, grădinițele, spitalele, zonele protejate din punct de vedere natural și corpurile de apă, sunt și cele mai mari opțiuni oferite de sondaj, și anume 1.000 de metri și 3.000 de metri.
Nu mai puțin de 85,3% dintre respondenții din țările chestionate sunt în favoarea suspendării utilizării unui pesticid specific, dacă apar noi dovezi științifice care indică faptul că un anumit pesticid ar putea dăuna sănătății umane și/sau mediului – până când se vor afla mai multe informații.
Majoritatea respondenților (61,9%) consideră că glifosatul, cel mai utilizat erbicid din UE, ar trebui interzis în UE, această cifră ridicându-se la 70,5% în Franța și 68,3% în Germania.
Dr. Martin Dermine, director executiv al Pesticides Action Network (PAN) Europe, a declarat:
Rezultatele sondajului arată o coerență notabilă a atitudinilor în diferite state membre ale UE.
Descărcați raportul complet al sondajului aici.
Toti sunt ingrijorati dar tot se folosesc otravuri pe care le mamcam. Cainii latra ursul trece. Mafia e mare si interesele bat sanatatea globala. De ce sunt aprobate aceste nenorociri ca se pot face cum se faceau in anii 80 fara atatea pesticide. Acum se fac multe pentru a se face risipa si sa se imbogateasca unii pe spatele prostilor. Daca erau mai putine si mai sanatoase nu ne mai bateam joc de ele sa se strice in camara. Lumea nu se uita ce cumpara se uita la pret iar apoi dau mai multi bani la doctori si medicamente.