Cinci organizaţii agricole solicită autorităţilor eliminarea blocajelor din sistemul E-Transport, având în vedere dificultăţile cu care se confruntă producătorii în campaniile de recoltat.
Potrivit sursei citate, produsele obţinute de membrii asociaţilor – producători de cartofi, legume, fructe şi pepeni – au fost introduse prin OPANAF nr. 12/2022 la produse cu risc fiscal ridicat, comercializate în relaţia B2B, deşi sunt persoane juridice care au contracte încheiate pentru ponderea majoritară a producţiei, înregistrează în sistem şi realizează factură electronică, aceasta putând fi confirmată şi verificată oricând, având fiscalizare 100%.
Aceştia afirmă că legumele, fructele, cartofii şi pepenii sunt perisabile şi mai ales în perioada de vară se degradează rapid dacă sunt ţinute câteva ore în plus şi cresc cantităţile refuzate şi neachitate de cumpărători/retaileri.
Există şi diferenţe între marfa brută şi marfa netă plătită, care vor fi aflate de furnizor optimist la câteva zile după livrare, dar pentru aceasta se realizează facturi storno dacă există diferenţă între suma facturată şi suma acceptată la plată şi încasată efectiv, se menţionează în scrisoarea transmisă autorităţilor.
În opinia fermierilor, blocaje logistice apar în campania de recoltat cartofi, legume-fructe, când se încarcă multe camioane, dar, dacă este blocat sistemul şi nu obţin codul UIT, nu vor putea pleca până nu se deblochează sistemul. Amenzile sunt foarte mari dacă nu se respectă şi se ajunge la blocaje pe care fermierii doresc să le prevină.
O altă problemă majoră întâmpinată de membrii asociaţilor agricole este atunci când aceştia cumpără material de plantare din afara ţării, tot ei trebuie să obţină codul UIT.
Propunerile agricultorilor pentru uşurarea activităţii, atât a lor cât şi a celor de la ANAF, vizează realizarea obiectivului de control prin înregistrarea în sistem a transportului odată cu eliberarea facturii, fără a mai aştepta ca sistemul să emită cod UIT. Astfel, sistemul are timp necesar de lucru şi nu vor mai fi afectaţi dacă se blochează sau nu sistemul.
„Odată înregistrată factura, există trasabilitatea asigurată. Pentru cantităţile contractate la industrializare se poate acorda derogare, existând transparenţă 100%”, au mai spus ei.
De asemenea, pentru uşurarea activităţii de înregistrare, agricultorii propun ca, într-un termen de câteva zile sau la sfârşit de săptămână, să se centralizeze şi să se transmită ANAF pachetul de facturi şi datele necesare comercializării produselor sus menţionate.
Nu în ultimul rând, reprezentanţii asociaţiilor agricole îşi exprimă speranţa că autorităţile „în al doisprezecelea ceas” vor acorda atenţie situaţiei critice în care se află şi vor lua „măsuri imediate pentru a rezolva aceste probleme în sistemul E-Transport”, fiind disponibili să colaboreze şi să contribuim la identificarea soluţiilor adecvate pentru binele tuturor.
Cele cinci organizaţii agricole semnatare sunt: Federaţia Naţională Cartoful din România – FNCR, Uniunea de Ramură Naţională a Cooperativelor din Sectorul Vegetal – UNCSV, Uniunea de Ramură Naţională a Cooperativelor Horticole din România – HORT INTEGRA, Asociaţia Grupurilor şi Organizaţiilor de Producători Agricoli – FRULEG-RO, Asociaţia Naţională a Cooperativelor Agroalimentare din România – COOP RO.