2.5 C
București
joi, 21 noiembrie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleMADR a postat în transparență decizională un proiect de susținere a tinerilor...

MADR a postat în transparență decizională un proiect de susținere a tinerilor fermieri

Pe site-ul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale a fost postat în secțiunea „Transparență Decizională” un proiect de Hotărâre de Guvern pentru modificarea Legii nr. 226/2016 și completarea Legii nr.268/2001, conform căreia terenurile cu destinaţie agricolă aflate în exploatarea societăţilor comerciale din portofoliul ADS, libere de contract, în suprafață maximă de 50 ha, vor fi atribuite direct spre concesionare tinerilor de până la 40 de ani, absolvenți ai învățământului de profil, în vederea înființării de ferme.

Prin modificarea actului normativ în forma propusă se vor putea organiza și alte forme de licitații și în timpul sesiunilor pentru tinerii fermieri, prin metodele prevăzute de Legea 268/2001, pentru terenurile libere de contract, cu excepția celor deja aflate în procedura pe „Tânărul fermier”, realizându-se astfel încasări suplimentare la bugetul de stat.

Forma actuală a actului normativ  prevede la  art. 7. că  pe întreaga perioadă a desfăşurării sesiunii de depunere a solicitărilor şi de soluţionare a lor nu se pot încheia alte tipuri de contracte de către ADS, cu excepţia celor cărora le sunt aplicabile dispoziţiile art. 211 şi 212 din lege (contractele de concesiune prin metoda atribuirii directe), reglementare ce conduce la imposibilitatea valorificării pe perioada derulării sesiunilor de contractare prin programul de susținere a tinerilor fermieri, a altor suprafețe de teren prin alte metode concurențiale prevăzute de Legea 268/2001 (concesionare și arendare prin metoda licitației publice cu strigare), ce nu fac obiectul acestui program.                                            

‹ adv ›

Durata medie de desfășurare a unei sesiuni de contractare pentru tinerii fermieri este cuprinsă între 3 și 4 luni, în funcție de suprafețele oferite, de numărul solicitărilor, de termenele de depunere a documentelor și de soluționare a acestora,  perioadă în care nu pot fi organizate alte proceduri de contractare, cu excepția celor cărora le sunt aplicabile dispoziţiile art. 211 şi 212 din legea 268/2001 (concesionarea prin metoda atribuirii directe).

La data prezentei, în evidențele ADS figurează o suprafață de teren liberă de contract de aproximativ 55.000 ha.  

Proiectul de act normativ poate fi consultat aici.

  • Citește despre ->
  • MADR
‹ adv ›

1 COMENTARIU

  1. Care tineri fermieri? Marea majoritate sunt doar cu titlu, pregătirea în domeniu e un curs câte are sau nu legătură cu specificul fermei iar munca o fac tot părinții, rudele sau cei care s-au înțeles cu,, tinerii fermieri”. Da, sunt și excepții dar din păcate tinerii care lucrează în agricultură sunt mult prea puțini. Trebuie ajutați toți fermierii atâta timp cât pot lucra cu programe reale și finanțări pt utilarea fermelor în funcție de mărime, nu doar la unii. Un fermier care are 50 de ani care are experiență și care poate forma alți fermieri e dat deoparte și nu are acces la finanțări care se fac după reguli făcute pe genunchi de habarnistii dome Jiului agricol.

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Bugetul Programului de susținere a producției de cartof a fost majorat

În cadrul unei Hotărâri aprobate joi, Guvernul a suplimentat...
‹ adv ›

MADR propune modificări ale legislației privind pășunile și sprijin pentru tineretul ovin

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Florin Barbu, a avut miercuri dimineaţa o întâlnire de lucru cu o delegaţie a...

MADR lansează Ghidul pentru energia regenerabilă în agricultură și industria alimentară

Versiunea consultativă a Ghidului solicitantului pentru Schema de ajutor privind sprijinirea investiţiilor în noi capacităţi de producere a energiei...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole