Guvernul actual a redus la 20% sprijinul pe ameliorarea raselor de animale din România, iar decizia poate duce la o scădere a efectivelor, a spus Dan Neaţă, director Asociaţia crescătorilor de ovine Dacia, în cadrul unei dezbateri online.
Acesta a spus că de aici rezultă o scădere dramatică a efectivelor. Dan Neaţă a menţionat că România nu poate consuma toate cantitatea de carne produsă în sectorul ovin şi este nevoie de export.
Carmen Avram a subliniat în cadrul evenimentului că zootehnia pare „încolţită” din toate părţile.
Zootehnia este unul dintre sectoarele luate în vizor de noua strategie „De la fermă la furculiţă”, dar este şi indirect vizată de strategia Comisiei Europene privind reducerea emisiilor de metan, de noul Plan european pentru combaterea cancerului şi chiar de Acordul Mercosur.
Peste toate acestea, transportul animalelor vii face obiectul unei comisii speciale de anchetă care deşi ar trebui să analizeze deficienţele actualului regulament european şi să recomande îmbunătăţiri, pare că urmăreşte cu orice preţ interzicerea comerţului cu animale vii în Europa.
Ea a semnalat că oprirea exportului de animale vii ar însemna dispariţia unuia dintre puţinele sectoare rămase performante la noi în ţară.
Ea a oferit câteva exemple. Astfel, în paragraful 20 din draftul de raport se vorbeşte o schimbare la scară largă a consumului de alimente şi se recomandă un consum redus de carne roşie şi procesată.
Tema, care apare şi în alte paragrafe, pune o mare problemă deoarece arată că există un plan de diminuare a consumului de carne şi deci o reducere a numărului de animale crescute.
Mai sunt şi alte amendamente care cer reducerea de pe piaţă a volumelor de carne şi produse lactate precum şi a consumului acestora.
Altele cer inclusiv reducerea numărului de animale crescute la nivel european pentru carne, lapte, ouă şi interzicerea dezvoltării unor noi ferme sau unităţilor de producţie.
Un alt capitol se referă la etichetarea produselor alimentare în funcţie de impactul consumului asupra sănătăţii. Ea a spus că există deja un model, nutriscor, care este susţinut de Franţa şi implementat deja de câteva state, printre care şi Belgia.
Sistemului i se mai spune informal „semafor”. Acesta are litere de la A la D, unde A are culoarea verde şi reprezintă un produs sănătos, iar D are culoarea roşie şi reprezintă un produs nesănătos.
Carmen Avram a explicat că sistemul acesta de etichetare este potenţial periculos pentru că potrivit acestuia produsele tradiţionale, în special cele din carne, cum ar fi şunca sau mezelurile, ar fi etichetate cu litera D, adică nesănătoase, în timp ce altele, sintetice, precum cerealele ori bazele de praf din care se fac prăjituri ar trece drept sănătoase.