13.6 C
București
miercuri, 2 aprilie, 2025
IT
MD

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleIstudor: Văd prea multă culoare galbenă pe ogoare; nu ştiu dacă este...

Istudor: Văd prea multă culoare galbenă pe ogoare; nu ştiu dacă este chiar bine pentru noi

Suprafaţa agricolă utilizată în anul 2020 în România a fost de aproape 13,6 milioane de hectare, din aproape 9 milioane de hectare reprezintă teren arabil, a declarat, marţi, Nicolae Istudor, rectorul Academiei de Studii Economice Bucureşti, menţionând că în ultimul timp a văzut prea multă culoare galbenă pe ogoare, respectiv rapiţa.

„Ca specialist în economie agrară vă rog să îmi permiteţi să fac câteva aprecieri cu privire la criza alimentară. Şi încep printr-o constatare: ţara noastră nu ar trebui să fie vizată de o astfel de criză. Adică, făcând o glumă şi vă rog să îmi permiteţi, nu vom fi nevoiţi să mâncăm insecte, cu condiţia ca noi să utilizăm cu inteligenţă potenţialul agricol de care dispunem, prin asigurarea de materii prime pentru zootehnie şi industria alimentară autohtonă şi prin intensificarea producţiei alimentare care trebuie să contribuie la creşterea valorii adăugate.

Ceea ce înseamnă politici agricole noi, adaptate la vremuri noi. Producţia agricolă a unei ţări reprezintă principala sursă de asigurarea securităţii alimentare naţionale, iar măsura în care securitatea alimentară se realizează prin producţia proprie arată gradul de auto-suficienţă alimentară. Gradul de auto-suficienţă alimentară diferă de la un stat la altul în funcţie de potenţialul agricol, respectiv de suprafaţa terenului agricol. În ceea ce priveşte potenţialul agricol, România dispune de un potenţial agricol ridicat demonstrat prin suprafaţa agricolă utilizată, care în anul 2020 a fost de aproape 13,6 milioane de hectare, din care peste 65%, adică aproape 9 milioane de hectare, reprezintă teren arabil, conform datelor Eurostat.

În ultimul timp, am mers mai mult cu maşina prin ţară şi nu mi-a plăcut ce văd. Văd prea multă culoare galbenă pe ogoare, ceea ce înseamnă rapiţa. Nu ştiu dacă este chiar bine pentru noi şi pentru securitatea alimentară”, a spus Nicolae Istudor, la Conferinţa anuală BNR – ASE cu tema „Navigând printre crize suprapuse”.

El a menţionat că datele INS arată că în anul 2021 producţia medie la hectare a fost de 4,797 de kg pentru grâu, 5,802 kg pentru porumb, 4,408 kg pentru orz şi orzoaică.

‹ adv ›

Nicolae Istudor a declarat în România gradul de auto-aprovizionare este de peste 100% la cereale şi produse din cereale, de peste 80% la cartofi şi legume, lapte şi produse lactate, ouă, carnea de pasăre şi grăsimile animale şi vegetale. Gradul de auto-aprovizionare este foarte scăzut la carnea de porc şi de vită, fructe, peşte şi zahăr.

De asemenea, el a spus că securitatea alimentară a ţării noastre reprezintă o problemă de distribuţie şi nu de disponibilitate, iar în aceste condiţii eforturile ar trebui îndreptate către crearea şi consolidarea de organizaţii de profil agricol de dimensiuni optime, viabile, cu scopul realizării de produse omogene din punct de vedere calitativ şi competitive din punct de vedere calitativ şi cantitativ. El a afirmat că ar trebui realizată şi implementată o strategie de distribuţie eficientă a acestor produse.

‹ adv ›

2 COMENTARII

  1. :)) poate trebuia să fie desert fara nici o planta că sa „fie bine” mai bine….cum sa spui așa ceva în loc să te gândești la exporturi și tot ce se poate face din rapiță. Of …

  2. Trebuie interzisă cultivarea rapiței – secătuiește pamantul prea repede, 7 ani după ce se cultivă rapița trebuiesc cultivate cereale și alte plante ce fixează azotul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Pachet Cereale T1 – sinergia a 6 substanțe active pentru controlul bolilor și buruienilor

Nu știi ce tehnologie să alegi pentru protecția cerealelor...
‹ adv ›

Barbu: Încă două focare de febră aftoasă în Ungaria; se discută despre vaccinarea preventivă în UE

Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Florin - Ionuț Barbu, a declarat, miercuri, la Târgu Mureș, că în Ungaria au...

Scăderea drastică a exportului de grâu din Rusia. Analiști: Țara riscă să-și piardă statutul

În martie 2025, exporturile de grâu din Rusia au scăzut de 2,9 ori comparativ cu aceeași perioadă a anului...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole