6.4 C
București
joi, 21 noiembrie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleBuzău - locul I la nivel naţional în 2022 la producţia de...

Buzău – locul I la nivel naţional în 2022 la producţia de usturoi

Judeţul Buzău s-a poziţionat, în anul 2022, pe locul I la nivel naţional, în ceea ce priveşte producţia de usturoi, cu o suprafaţă de peste 300 de hectare.

Potrivit conducerii Direcţiei Agricole Buzău, din aproximativ 21 de milioane de lei alocaţi în cadrul Programului de susţinere a producţiei de usturoi, 4,4 milioane lei au revenit judeţului, reprezentând un procent de 21,12% din total.

„Unul dintre programele care a făcut celebru judeţul Buzău a fost cel de susţinere a producţiei de usturoi unde am avut anul trecut 186 de beneficiari cu o suprafaţă eligibilă de 305,71 hectare şi o valoare aprobată de 4,4 milioane lei, adică un sprijin de aproximativ 3.000 de euro pe hectar”, a declarat directorul Direcţiei Agricole Buzău, Cosmin Florea.

El a afirmat că suprafaţa cultivată cu usturoi a crescut de la an la an. Dacă în 2019, odată cu debutul programului de sprijin pentru agricultori, 47 de fermieri au beneficiat de sprijin financiar, în anul următor numărul lor a crescut la 129, iar în 2021 erau înregistraţi 143. Interesul pentru cultura de usturoi s-a manifestat şi anul trecut.

„Comparativ cu ultimii trei ani, avem crescută producţia şi ca suprafaţă şi ca număr de beneficiari pe judeţul Buzău, din 2019 de când a început programul iniţial am avut 47 de beneficiari, anul trecut 186 cu o suprafaţă de la 79 la 306 hectare. De asemenea, şi valoarea alocată de bani a fost evidentă, de la 1,1 milioane la 4,4 milioane anul trecut. La nivel naţional, Buzăul stă pe primul loc la cultivarea usturoiului prin acest program, după noi fiind la distanţă Olt, Giurgiu, Botoşani, Teleorman. Şi anul acesta sperăm să ne situăm pe acelaşi loc”, a mai precizat Cosmin Florea.

‹ adv ›

Comuna Râmnicelu este una dintre localităţile cu tradiţie în cultivarea usturoiului, unul dintre beneficiarii ajutorului acordat de stat afirmând că solul din zona respectivă este un factor determinant al producţiei.

„Suntem pe locul I, suprafaţa cultivată cu usturoi este mai mare de la an la an şi asta datorită ajutorului de minimis, în jur de 3.000 de euro la hectar, cu condiţia să vindem minim 3.000 de kilograme de usturoi la hectar. Anul trecut am avut cultivat 20 de hectare cu usturoi. Suntem într-o zonă cu tradiţie, de foarte mult timp se cultivă usturoi aici, dar şi solul este într-adevăr un factor determinat al producţiei la hectar”, a declarat Valentin Jecu, unul dintre beneficiarii ajutorului de minimis acordat de stat.

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a lansat în dezbatere publică proiectul pentru aprobarea schemei „Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susţinere a producţiei de usturoi”, pentru anul anul 2023.

Pentru a obţine ajutor de minimis, beneficiarii trebuie să utilizeze o suprafaţă cultivată cu usturoi de minim 3.000 de metri pătraţi şi să obţină o producţie de minim 3 kg usturoi/10 mp.

Cuantumul maxim al ajutorului de minimis este de 3.000 euro/ha şi se acordă proporţional cu suprafaţa efectiv cultivată. Depunerea cererilor se va realiza până la data de 16 mai, inclusiv, iar valorificarea producţiei se va face în perioada 1 iunie-21 noiembrie, inclusiv. 

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Bugetul Programului de susținere a producției de cartof a fost majorat

În cadrul unei Hotărâri aprobate joi, Guvernul a suplimentat...
‹ adv ›

Interpoma 2024: datele preliminare ale recoltei 2024/2025 prezentate la deschiderea oficială

A fost inaugurată cea de-a 13-a ediție a Interpoma, care se desfășoară la Târgul Bolzano, Italia, începând de astăzi...

Brânza maturată de Horezu, premiată cu aur la World Cheese Awards 2024

Concursul World Cheese Awards 2024 a avut loc în perioada 15-17 noiembrie în orașul Viseu, Portugalia, marcând prima dată...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole