Interesul pentru programul „Micii Grădinari”, derulat de Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară de Dezvoltare Rurală a Consiliului Judeţean Harghita, este tot mai crescut, în fiecare an, numărul participanţilor ajungând de la 112, în 2012, primul an de lansare, la aproximativ 2900, în 2022.
Scopul programului este de a familiariza elevii din clasele III-VII cu tainele grădinăritului şi, astfel, cu un stil de viaţă sănătos, prin consumul de legume proaspete produse în propria grădină dar şi prin petrecerea timpului liber într-un mod relaxant, în natură.
De asemenea programul are şi o latură de educaţie financiară deoarece copiii pot învăţa că, printr-o investiţie minimă, se pot asigura legumele necesare unei familii.
Programul cunoaşte un real succes de la an la an fiind chiar o moştenire pe care fraţii mai mari o lasă celor mici.
Sprijinul din partea cadrelor didactice este indispensabil în vederea derulării acestui program, deoarece, în primul rând, ei vor fi cei care „plantează” în mintea elevilor modul de cultivare al legumelor, mai precizează sursa citată.
În cadrul programului „Micii Grădinari” pot fi solicitate pachete de seminţe – formate din seminţe de ridichi, salată, morcov, dovlecel, mazăre verde, castraveţi, spanac, sfeclă roşie.
Pachetele de seminţe vor fi oferite elevilor în mod gratuit, acestea conţinând şi informaţii utile privind modul de cultivare a plantelor, fără substanţe chimice.
Cele mai frumoase grădini vor fi premiate de către o comisie de evaluare care, pe baza referatelor şi fotografiilor trimise de elevi la o adresa de mail indicată, va efectua o vizită la faţa locului.
Adresele de lansare a programului au fost trimise către fiecare şcoală din judeţ, urmând ca, până la data de 28 februarie, să fie trimise pe adresa de mail [email protected] cererile din partea şcolilor doritoare.
Cadrele didactice care participă în program pot solicita un certificat de participare care le poate fi util pentru dosarul personal.