Gradul de aprovizionare cu apă pe adâncimea de sol 0-100 cm, în cultura grâului de toamnă, va prezenta valori satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, în toate regiunile agricole, arată prognoza agrometeorologică valabilă pentru intervalul 1 – 7 aprilie, publicată de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM), relatează Agerpres.
Conform specialiştilor, conţinutul de umiditate din sol se va încadra în limite scăzute (secetă pedologică moderată), local în vestul, centrul, izolat nordul Moldovei, centrul şi sud-estul Dobrogei, centrul şi estul Transilvaniei, nordul şi nord-estul Munteniei, nord-vestul Banatului.
În aceste condiţii, se va favoriza desfăşurarea pe ansamblu normală a proceselor de creştere şi dezvoltare a speciilor de câmp şi pomi-viticole, în aproape toate regiunile agricole ale ţării. De asemenea, în zilele cele mai reci, ritmurile de vegetaţie ale plantelor vor fi mai lente, iar în zonele depresionare din estul Transilvaniei şi nordul Moldovei se va menţine starea de repaus biologic.
Din punct de vedere al stării de vegetaţie a culturilor agricole, în perioada analizată, orzul şi grâul de toamnă înfiinţate în perioada optimă se vor afla la înfrăţire (10-100%), precum şi local începutul alungirii paiului (10-25%). Totodată, în semănăturile efectuate după data de 20 octombrie 2020 vor predomina răsărirea şi apariţia frunzei a treia (30-100%).
Sub aspect fenologic, rapiţa din sudul, sud-estul, estul şi centrul ţării va parcurge dezvoltarea aparatului foliar (7-12 frunze) şi, izolat, începutul alungirii tulpinii (10-15%), îndeosebi în zonele sudice. Uniformitatea şi vigurozitatea plantelor va fi bună şi medie la culturile înfiinţate în perioada optimă, iar la cele tardive, starea de vegetaţie se va prezenta medie şi slabă.
La pomii fructiferi şi viţa-de-vie se va semnala în continuare starea de repaus vegetativ, în majoritatea plantaţiilor. Pe terenurile cu expoziţie sudică, la speciile timpurii de sâmburoase (cireş, cais, vişin) se vor înregistra umflarea mugurilor de rod şi înmugurirea.
Potrivit sursei citate, în intervalul 1 – 7 aprilie, va predomina o alternanţă de zile normale, cu perioade în care regimul termic al aerului va fi mai ridicat decât în mod obişnuit, în cea mai mare parte a ţării.
Astfel, temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între 6 şi 16 grade Celsius, în zilele calde, abaterile termice pozitive fiind de până la 4 grade Celsius, respectiv între două şi 14 grade Celsius în restul intervalului, limite apropiate de mediile multianuale, în majoritatea regiunilor agricole.
Temperatura maximă a aerului va oscila între 6 şi 22 de grade Celsius, în aproape toate zonele de cultură, în timp ce minima va fi cuprinsă între -3 şi 10 grade Celsius, la scara întregii ţări. În acelaşi timp, în zonele depresionare vor fi condiţii de producere a brumei.
Prima săptămână a lunii aprilie va aduce ploi locale, izolat cu caracter de averse, însoţite de descărcări electrice, intensificări ale vântului şi local căderi de grindină, iar cantităţile de apă vor fi semnificative din punct de vedere agricol. În zonele depresionare sunt posibile precipitaţii mixte (ploaie, lapoviţă şi ninsoare).
La nivel general, lucrările agricole de sezon (fertilizări, pregătirea patului germinativ şi semănatul culturilor de primăvară din prima urgenţă, lucrări de întreţinere la pomii fructiferi şi viţa-de-vie, arături etc) se vor putea desfăşura în general în condiţii bune, precizează ANM.