Temperaturile ridicate înregistrate în această perioadă nu au creat deocamdată probleme deosebite culturilor agricole, însă şocurile termice ar putea afecta negativ speciile pomicole timpurii, susţine ministrul Agriculturii, Petre Daea.
Întrebat dacă a mai întâlnit astfel de situaţii de-a lungul timpului, ministrul a răspuns:
El a subliniat că, din informaţiile pe care le primeşte de la Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM), vremea va fi în continuare caldă şi umedă, dar nu vor lipsi oscilaţiile termice care nu fac bine culturilor.
Potrivit prognozei de specialitate emise de ANM, pentru perioada 23 – 27 ianuarie 2023, în cultura grâului de toamnă, gradul de aprovizionare cu apă pe profilul de sol 0-100 cm se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, în Maramureş, Crişana, Banat şi Oltenia, pe suprafeţe agricole extinse din Transilvania şi Muntenia, local nordul, nord-vestul, estul, centrul şi sud-vestul Moldovei.
Conţinutul de umiditate din sol va prezenta valori scăzute şi deosebit de scăzute (secetă pedologică moderată, puternică şi extremă), în Dobrogea, local vestul, centrul, estul, sudul, nord-estul şi sud-estul Moldovei, nord-estul, sud-estul, sudul, izolat nordul Munteniei şi sudul Transilvaniei.
Ritmurile de creştere şi dezvoltare ale speciilor de toamnă (rapiţă, orz şi grâu) se vor desfăşura mai lent, în cea mai mare parte a zonelor de cultură, pe fondul temperaturilor din aer şi sol mai ridicate decât în mod obişnuit.
Culturile de câmp (orz şi grâu de toamnă) vor parcurge fazele de răsărire, apariţie a frunzei a treia şi înfrăţire (20-100%), în cea mai mare parte a regiunilor agricole.
Sub aspect fenologic, rapiţa semănată în perioada optimă va înregistra dezvoltarea aparatului foliar (7-12 frunze), iar la pomii fructiferi şi viţa-de-vie se va menţine stadiul de repaus vegetativ, în cea mai mare parte a ţării.
Din punct de vedere termic, estimările ANM arată o perioadă ce se va caracteriza printr-un regim termic al aerului mai ridicat decât în mod obişnuit, în cea mai mare parte a zonelor de cultură.
În perioada analizată se întrevăd precipitaţii sub formă de ploi locale, dar şi mixte (ploaie, lapoviţă şi ninsoare), acestea fiind însoţite de intensificări temporare ale vântului. Totodată, local cantităţile de apă pot fi mai însemnate din punct de vedere agricol.