2.5 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageAnaliticaCotaţiile mondiale la cereale în scădere prudentă în speranţa menţinerii coridorului ucrainean

Cotaţiile mondiale la cereale în scădere prudentă în speranţa menţinerii coridorului ucrainean

Cotaţiile mondiale la cereale înregistrează o scădere prudentă, dar constată, în ultima săptămână, pieţele părând încrezătoare că exporturile maritime ale Ucrainei vor continua, cu zece zile înainte de expirarea unui acord vital pentru livrările mondiale de cereale, informează AFP.

Miercuri, la bursa Euronext de la Paris, cotaţia grâului de panificaţie cu livrare în luna decembrie a revenit în jurul valorii de 331 de euro pe tonă, o scădere de aproape 8% faţă de cotaţia de peste 357 de euro pe tonă înregistrată la 1 noiembrie. Tona de porumb se tranzacţiona la 326 de euro, în scădere cu 5% faţă de valoarea înregistrată săptămâna trecută.

Aceeaşi tendinţă de scădere se înregistra şi la bursa de cereale de la Chicago, unde grâul se tranzacţiona miercuri la 8,248 dolari per bushel, iar porumbul la 6,660 de dolari per bushel.

„Teama de săptămâna trecută, când preşedintele Rusiei, Vladimir Putin a denunţat acordul cu privire la exporturile ucrainene, a trecut iar operatorii mizează pe menţinerea coridorului”, a declarat Damien Vercambre, trader la Inter-Courtage.

„Astăzi avem 80 de nave care aşteaptă să fie inspectate în Bosfor, pentru a merge să încarce cereale ucrainene, în pofida aşteptării şi a riscurilor, operatorii continuă să trimită nave”, a adăugat traderul.

‹ adv ›

După o scurtă întrerupere, exporturile de cereale din porturile ucrainene de la marea Neagră au fost reluate joi, după revenirea Rusiei în acordul semnat cu Kievul la finele lunii iulie la Istanbul, sub egida Turciei şi ONU.

Acest acord, care ajunge la scadenţă la 19 noiembrie, a permis exportarea a 10,11 milioane de tone de produse agricole începând de la 1 august, potrivit celor mai recente date furnizate de Joint Coordination Center (JCC), care se ocupă de inspectarea navelor.

„Discuţiile continuă cu toate părţile”, a anunţat JCC miercuri.

La rândul său, ONU a informat că în ultimele zile s-au înregistrat „progrese” în negocierile dintre părţi.

În aşteptarea unui nou acord, pe pieţele mondiale, grâul rusesc se bucură de o competitivitate fără egal.

„În această dimineaţă, se tranzacţiona pentru 300 de dolari pe tonă, faţă de 340 de dolari pentru grâul francez şi 375 de dolari pentru grâul american”, a precizat Damien Vercambre.

Potrivit lui Gautier Le Molgat, analist la Agritel, grâul rusesc care ajunge pe piaţă în cantităţi mari, profită de aprecierea monedei euro în raport cu dolarul, care penalizează exporturile europene.

Analiştii aşteaptă acum publicarea, în cursul serii de miercuri, a raportului lunar al Departamentului american al Agriculturii (USDA), care ar putea revizui în sus estimările referitoare la producţia de grâu a Rusiei şi în scădere previziunile privind producţia de cereale în emisfera sudică, în special în Argentina, după mai multe săptămâni fără ploaie.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Bursa agricolă: Prețul grâului a crescut. Rapița, în scădere

Evoluția tensiunilor pe teritoriul ucrainean este un element important...
‹ adv ›

Ucraina: Recolta mare de soia a dus la scăderea prețurilor, fermierii vor reveni la porumb

O recoltă mare de soia a dus la scăderea prețurilor, iar fermierii vor reveni la porumb în 2025, a...

Cum se încheie săptămâna pe bursele agricole

Bursa agricolă: Piața europeană reușește, cu greu, să-și mențină poziția într-un context marcat de influențe negative pe piața internațională...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole