După ce agresiunea Rusiei a scos la iveală rolul critic al producției agricole ucrainene în lanțul global de aprovizionare cu alimente, este probabil să urmeze atacuri cibernetice, potrivit experților din domeniu.
Invazia, care a început la 24 februarie, a avut consecințe dramatice în ceea ce privește securitatea alimentară. Având în vedere rolul major pe care atât Ucraina, cât și Rusia îl au în comerțul mondial cu produse agroalimentare, războiul a dus la o creștere a prețurilor la alimente, riscul de foamete fiind foarte mare în țările în curs de dezvoltare din Sudul Global.
Puterea de a controla traficul navelor de marfă prin porturile din Ucraina a devenit rapid o sursă de influență politică pentru ruși. Cu toate acestea, sunt de așteptat și alte perturbări ale producției agricole ucrainene. Din cauza conflictului în curs de desfășurare, sectorul atrage atenția grupurilor care operează atacuri cibernetice, a avertizat Talos Intelligence Group de la Cisco.
Potrivit companiei de tehnologie, producția agricolă este deosebit de vulnerabilă la atacurile cibernetice din cauza nivelului scăzut de apărare cibernetică, a dependențelor la nivel internațional și a toleranței limitate la downtime (întreruperi ale serviciilor digitale).
Acest ultim element este deosebit de relevant pentru atacurile ransomware, prin care hackerii preiau un activ și îl restituie doar în schimbul unei răscumpărări.
Presiunea timpului și sensibilitatea activelor compromise sunt folosite ca armă pentru a exercita presiune asupra organizației pentru a plăti răscumpărarea și, ca atare, actorii rău intenționați vizează în mod obișnuit infrastructuri critice, cum ar fi spitalele și conductele de petrol, în momente deosebit de vulnerabile (de exemplu, atacurile împotriva sistemelor de sănătate au crescut în timpul pandemiei COVID-19).
Același lucru se va întâmpla probabil și în cazul agriculturii, pe măsură ce criza alimentară se va dezvolta. Ucraina reprezintă, singură, 10% din producția agricolă mondială.
Marshall a subliniat că, deși nu a existat încă un atac vertical asupra sectorului agricol în sine, agricultura a suferit de pe urma efectelor de propagare din sectoarele conexe.
În aprilie anul trecut, Biroul Federal de Investigații din SUA (FBI) a emis o alertă în care sublinia faptul că hackerii au vizat în mod activ întreprinderile din sectorul agroalimentar în timpul sezoanelor de recoltare și de plantare, perioade sensibile întrucât chiar și câteva zile de întreruperi pot duce la pierderi masive ale producției agricole.
Pe măsură ce sectorul agricol devine din ce în ce mai digitalizat, producția și logistica aferentă ar putea fi vulnerabile la eventuale atacuri cibernetice, deoarece cea mai mare parte a grâului produs în Ucraina este exportată. Cu toate acestea, Kievul a dat dovadă de o reziliență cibernetică semnificativă de la începutul războiului.