În acest interval va predomina un regim termic al aerului mai ridicat decât în mod obişnuit, în aproape toate regiunile agricole.
Temperatura medie diurnă a aerului se va situa între 3…16°C, abaterile termice pozitive fiind de 1…7°C, la nivelul întregii ţări.
Temperatura maximă a aerului se va încadra între 7…22°C, în majoritatea zonelor de cultură.
Temperatura minimă a aerului va fi cuprinsă între -2…9°C în cea mai mare parte a ţării, valori mai scăzute fiind posibile în depresiuni, local producându-se brumă și îngheț superficial la sol.
Sunt posibile ploi locale, nesemnificative din punct de vedere agricol, fiind însoţite de intensificări temporare ale vântului.
Rezerva de umiditate a solului
Conținutul de umiditate pe adâncimea de sol 0-100 cm, în cultura grâului de toamnă, se va încadra în limite scăzute și deosebit de scăzute, seceta pedologică fiind moderată, puternică și extremă, în Moldova, cea mai mare parte a Munteniei și Dobrogei, local în centrul, estul și sudul Transilvaniei, estul și centrul Olteniei, izolat sud-vestul și vestul Crișanei, nord-vestul Banatului.
Rezerva de apă din sol va prezenta valori satisfăcătoare și izolat apropiate de optim, în Maramureș, pe suprafețe agricole extinse din Banat și Oltenia, local în nord-vestul, vestul, sud-vestul și sudul Munteniei, sudul și estul Dobrogei, nordul și vestul Crișanei, nordul, centrul, izolat sudul și sud-vestul Transilvaniei.
Starea de vegetație a culturilor agricole
Pe ansamblu, procesele de creştere şi dezvoltare ale culturilor de câmp şi speciilor pomi-viticole se vor desfăşura normal în majoritatea regiunilor agricole şi uşor mai lent în zonele depresionare.
Starea de vegetaţie a plantelor va fi în general bună şi medie la culturile semănate în perioada optimă, iar în cele tardive şi pe terenurile afectate de seceta pedologică, medie şi slabă.
Culturile de orz şi grâu de toamnă însămânţate în epoca optimă se vor afla predominant la înfrăţire (30-100%) şi alungirea tulpinii (10-40%), în cea mai mare parte a regiunilor agricole. În semănăturile tardive, plantele vor parcurge fazele de răsărire (80-100%), apariţia frunzei a treia (60-100%) şi înfrăţire (10-100%).
În Oltenia, Muntenia, Dobrogea, Moldova şi Transilvania, cultura de rapiţă va parcurge faza de dezvoltare a aparatului foliar, plantele prezentând în medie 5-12 frunze. Uniformitatea şi vigurozitatea plantelor se va menţine pe ansamblu bună şi medie, respectiv medie şi slabă în culturile înfiinţate tardiv.
Soiurile timpurii de sâmburoase (cireş, prun, cais, vişin) îşi vor continua umflarea mugurilor de rod şi înmugurirea, îndeosebi în jumătatea de sud a ţării.
La viţa-de-vie se va înregistra starea de repaus vegetativ, local fiind posibilă declanşarea fazei de „plâns”, în aproape toate podgoriile.
Ca urmare, lucrările agricole specifice campaniei de primăvară (fertilizări, pregătirea patului germinativ, efectuarea însămânţărilor la culturile de primăvară, lucrări de întreţinere la pomii fructiferi şi viţa-de-vie, etc.) se vor efectua în general în bune condiţii.