5.2 C
București
marți, 3 decembrie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleInvestiţiile mediului privat în depozitarea cerealelor sunt strategice pentru ferme şi economia...

Investiţiile mediului privat în depozitarea cerealelor sunt strategice pentru ferme şi economia României

România are o capacitate de depozitare a cerealelor de circa 26 de milioane de tone, pe hârtie, potrivit datelor de la Ministerul Agriculturii. Însă, multe dintre baze sau silozuri sunt învechite ori se află în zone greu accesibile.

Viitorul apro­piat cere busi­nessuri integrate vertical, care au activităţi de la producţie până la distribuţie şi vânzare cu amănuntul a produselor, astfel ca România să devină un producător important de făină, mălai ori produse de panificaţie, ci nu să fie doar în primii cinci producători de porumb şi grâu la nivel UE.

Mediul privat a făcut un pas în acest sens, investind în spaţii de depozitare a cerealelor, pe care să le poată procesa ulterior, dar aşteaptă ca statul să stimuleze procesarea prin diverse măsuri, a fost una dintre concluziile ediţiei din 28 februarie a emisiunii ZF Agropower.

„Fondurile europene sunt o soluţie să crească capacitatea de depozitare din România şi fermierii mici şi mijlocii, care au mai puţin de 300 de hectare cultivate cu cereale, trebuie să-şi gândească formule comune prin asociere pentru a depozita volumul pe care îl au. Totodată, silozurile sunt un prim pas pentru a trece la faza următoare, la procesare, fie că vorbim despre furaje pentru animale, mălai, făină sau o brutărie. Silozurile îţi permit să te gândeşti la faza următoare, iar asocierea ajută, fiindcă aceste proiecte necesită o sustenabilitate pe termen lung“, a spus Ştefan Gheorghiţă, acţionar al Triagroexim, companie care cultivă cereale pe circa 600 de hectare în judeţul Brăila.

‹ adv ›

România are o capacitate de de­po­zitare a cerealelor de circa 26 de milioane de tone, pe hârtie, potrivit datelor de la Ministerul Agriculturii. Însă, multe dintre baze sau silozuri sunt învechite ori se află în zone greu accesibile, ceea ce înseamnă că practic poate fi depozitată o cantitate mai mică în ele. Cele mai mari capacităţi sunt în judeţele Constanţa şi Timiş, aproape de port şi de Vest.

Marius Irimiţă, fondator al Irimiţă Vasile Marius II, susţine că în judeţul Suceava lucrurile s-au schimbat radical faţă de acum 10 ani şi sunt foarte multe silozuri noi, capacităţi de zeci de mii de tone, care s-au dezvoltat cu ajutorul fondurilor europene. El a făcut o investiţie de peste 1 mi­lion de euro într-un siloz cu o capacitate de 3.600 de tone.

„Statul nu trebuie să se implice în realizarea spaţiilor de depozitare, căci aici, în Suceava şi Botoşani în special, privatul şi-a făcut treaba, dar ar trebui să se concentreze pe stimularea investiţiilor în mici făbricuţe, în încurajarea producţiei pe lanţ. Avem nevoie de businessuri integrate. Eu urmează să fac fermă de vaci cu abatorizare în fermă şi carmangerie, pentru care testăm întâi piaţa din zonă şi apoi mergem în alte oraşe din ţară şi avem şanse mari să ajungem la consumatori. Voi face şi o fabrică de biogaz să fiu independent“, a spus Marius Irimiţă.

De asemenea, Nicu Temciuc, preşe­dinte la Cooperativa Agricolă Baza Siloz Cereal Grup din judeţul Botoşani, spune că au reuşit printr-un proiect european să îşi facă un spaţiu de depozitare pentru cooperativă, iar acum au mai depus un proiect pentru un nou spaţiu de depozitare de 12.000 tone şi pentru noi utilaje.

În cooperativă s-au adunat 49 de fermieri mici şi medii, care lucrează 5.500 de hectare împreună, iar Temciuc susţine că următorul proiect european pe care-l vor depune va fi pentru procesare.

„Trebuie să ne trezim şi să facem procesare, să dăm valoare adăugată producţiei, căci zootehnia s-a dus de râpă, pentru că nu a băgat-o nimeni în seamă în ţară. De 30 de ani tot vorbim că vindem grâu şi cumpărăm aluat congelat, dar trebuie să facem şi noi ceva să schimbăm acest lucru. (…)Eu sunt beneficiar al cinci proiecte europene şi mai am două în derulare pentru care sper să prind finanţare prin cooperativă şi nu mă las până nu rezolv şi de asta am luat mulţi bani europeni. Cu fermieri mici sau mari am mai discutat despre problemă a birocraţiei pentru accesarea fondurilor europene şi le-am zis: cum e posibil că cineva să vă dea un million de euro fără să vă înreebe ce aţi făcut cu ei. Există birocraţie, dar banii trebuie justificaţi“, a afirmat Nicu Temciuc.

Prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014-2020, suma totală alocată de Uniunea Europeană pentru România a fost de 9,15 miliarde de euro, iar în noul Plan Naţional Strategic (PNS) România are la dispoziţie 6,7 miliarde de euro bani nerambursabili din 2023.

În perioada de tranziţie, 2021-2022, România are la dispoziţie 2,5 miliarde de euro pentru investiţii, confrom datelor furnizate anterior de reprezentanţii Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR).

„Avem nevoie de spaţii de depozitare a cerealelor, sunt necesare şi obligatorii. Avem foarte multe spaţii de depozitare vechi, care sunt mai puţin utilizate sau în zone în care pe vremuri era ţinută rezerva de stat. Este greu acum să îi spui statului să creeze o proprie structură de depozitare, dar cred totuşi că trebuie să o aibă”, a spus Ștefan Gheorghiță acţionar Triagroexim.

„În judeţul Suceava, acum 10 ani cred că erau doar silozurile vechi şi acum sunt foarte multe noi, sunt capacităţi de zeci de mii de tone, care s-au dezvoltat cu ajutorul fondurilor europene. Ele sunt o soluţie pentru fermieri, dar noi am avut în spate şi o bancă, Banca Transilvania, fără de care nu puteam să fac nimic” a spus Marius Irimiţă, fondator, Irimiţă Vasile Marius II.

Sursazf.ro
‹ adv ›

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Cezar Gheorghe: Seceta a produs pagube de 10 miliarde de euro în ultimii patru ani

Expertul în agribusiness Cezar Gheorghe (AgriColumn) a calculat pagubele...
‹ adv ›

Barbu: Cred că va fi un an agricol foarte bun; suprafaţa afectată de secetă nu depăşeşte 200.000 hectare din 7 milioane ha însămânţate

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Florin Barbu, consideră că 2024 va fi un an agricol „foarte bun” chiar dacă...

Analiză: Timiş, în topul judeţelor cu potenţial agricol ridicat

Judeţul Timiş se află în topul judeţelor cu potenţial agricol ridicat, fiind primul ca suprafaţa agricolă, cu 693.034 hectare,...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole