România a avut parte, în 2021, de un an agricol favorabil, astfel, în ciuda restricţiilor generate de pandemie, fermierii români s-au mobilizat exemplar şi au semănat, îngrijit şi strâns recolte bogate: peste 11 milioane tone de grâu şi aproape 14 milioane tone de porumb, susţin reprezentanţii Asociaţiei Producătorilor de Porumb din România (APPR).
Potrivit sursei citate, la grâu, pentru care consumul anual total este de circa 4,2 – 4,5 milioane tone, există la acest moment cantităţi disponibile pentru acoperirea cererii interne până la următoarea recoltă.
Totodată, în cazul porumbului, fermierii din România depind în mare măsură de pieţele de export, deoarece nu există, la nivel naţional, suficientă capacitate de procesare, iar consumul intern a fost redus în ultimii ani şi pe fondul scăderii efectivelor de animale, îndeosebi în urma focarelor de pestă porcină africană.
Conform sursei citate, din producţia anului de piaţă 2021/2022, se consumă intern aproximativ 7 milioane tone de porumb, prin urmare excedentul este substanţial.
În mod tradiţional, România exportă anual 5-7 milioane tone porumb boabe, din care 50% în UE şi 50% către ţările din Orientul Mijlociu şi Africa.
Astfel, dacă va dori să achiziţioneze cereale în vederea constituirii de rezerve, statul român ar putea organiza licitaţii la care pot participa producătorii agricoli, inclusiv membrii APPR.