5.2 C
București
marți, 3 decembrie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageArticoleCulturi profitabile putem cultiva în perioada de conversie ecologică

Culturi profitabile putem cultiva în perioada de conversie ecologică

De obicei, producătorii de culturi de câmp aflați în perioada de conversie ecologică sunt nevoiți să vândă producția la prețurile celei convenționale, chiar dacă, în majoritatea cazurilor, în primii ani de implementare a sistemului eco productivitatea scade.

O soluție pentru obținerea profitului în această perioadă ar fi cultivarea lucernei. Astfel, nu doar asigurați solul cu unele cantități de azot, dar și cultivați o cultură universală ce poate fi utilizată în mai multe scopuri. În acest mod, puteți face față financiar acestei perioade.

Lucerna ar putea fi semănată la sfârșitul verii anului 0 sau în primăvara anului 1 de conversie, iar recoltele din anii 1, 2 și 3 ar putea fi folosite pentru a îmbogăți compostul care poate fi păstrat până în toamna anului 3 sau primăvara anului 4 când este aplicat ca fertilizant la culturile cu valoare înaltă .

‹ adv ›

Valoarea adăugată ar putea fi mai mare decât vânzarea fânului ca furaj la un preț convențional.

Valoarea lucernei în calitate de fertilizant în agricultura ecologică este de 134 euro/t, în timp ce prețul care ar putea fi obținut pentru fânul produs nu va depăși, probabil, 128 euro/t substanță uscată.

Dacă un fermier practică deja producerea certificată ecologic pe unele câmpuri („producere paralelă”), ar putea utiliza imediat compostul gata îmbogățit cu lucernă din conversia pe câmpurile certificate ecologic.

Acest exemplu arată că s-ar putea merita conversia pe etape în agricultură ecologică.

În cazul în care nu ați reușit să comercializați recolta obținută, dar ați peletizat fânul obținut din recolta de conversie, puteți să-l utilizați ca fertilizant organic valoros în culturile ecologice de valoare înaltă – imediat sau după câțiva ani de păstrare.

Peleții de lucernă sunt ușor de manipulat și pot fi administrați cu același echipament folosit și pentru fertilizanții minerali.

Pentru a verifica eficiența acestora în calitate de îngrășământ aplicat la culturile de valoare înaltă (legume, nuci, fructe sâmburoase etc.), ar trebui create parcele de control pentru a identifica diferența cu sau fără peleți de lucernă.

Peleții de lucernă din fân în conversie ar putea fi, de asemenea, vânduți în Europa Centrală la prețul celor convenționali de aproximativ 300 euro/t.

Presupunând costuri de producere de 663 euro/ha, 100 euro/t pentru recoltare și peletizare și 120 euro/t pentru manipulare și transport, fermierul poate încasa un venit net de 225 euro/ha – 10 t/ha de SU (substanță uscată) și peleți la 90% SU.

‹ adv ›

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Piretrina – insecticid natural. Ce dăunători combate

Piretrina este un pesticid găsit în mod natural în...
‹ adv ›

Soiuri și portaltoaie pentru livezi de prun, cireș, vișin și cais eco

Selectarea soiurilor și portaltoaielor de cais, piersic, cireș vișin sau prun cultivate în livezile ecologice se face în funcție...

Ce îngrășăminte verzi putem semăna toamna în seră, solar

Îngrășămintele verzi asigură un mare beneficiu atât toamna, primăvara cât și vara. Diferite specii de plante sunt semănate în...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole