12 C
București
joi, 28 martie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricolePreţul la grâu şi rapiţă atinge un nou record: 450 euro/tonă, respectiv...

Preţul la grâu şi rapiţă atinge un nou record: 450 euro/tonă, respectiv 850 euro/tonă

După ce vineri, 4 martie, grâul a spart pragul de 400 euro/tonă, luni, 7 martie, a ajuns în jurul prânzului la 450 euro/tonă, iar apoi s-a temperat, la finalul zilei, bursa EuroNext de la Paris închizându-se cu grâul la preţul de 422,5 euro/tonă, în creştere cu 7,3% faţă de nivelul cu care s-a închis vineri, 4 martie, (392 euro/tonă).

Cotații grâu Euronext, 8 martie:

Războiul din Ucraina a călcat pedala de acceleraţie nu numai pentru grâu, ci şi rapiţa a atins un nou nivel maxim, de 852,5 euro/tonă, dar s-a închis la 845 de euro/tonă, pentru vânzarea mărfii în luna mai. Faţă de vineri, preţul a crescut cu 3,4%, însă în comparaţie cu şase luni în urmă este o creştere de 50%, conform datelor EuroNext, citat de ZF.ro.

Cotații rapiță Euronext, 8 martie:

Pe de altă parte, preţul porumbului s-a temperat, după ce vineri ajunsese la un moment dat la 420 euro/tonă (s-a închis la 350 de euro/tonă). Luni nu a depăşit 371 euro/tonă şi s-a închis la 370 euro/tonă, plus 6% faţă de vineri. În comparaţie cu şase luni în urmă, acesta are o creştere de 72%.

Cotații porumb Euronext, 8 martie:

Potrivit Agritel, căile ferate de stat ale Ucrainei, Ukrzaliznytsia, intenționează să organizeze livrări de cereale pe calea ferată către țările vecine, ca alternativă la livrările din porturile Mării Negre, care au fost suspendate pe fondul invaziei Rusiei.

Ukrzaliznytsia a declarat că va stabili rute către România, Polonia, Ungaria și Slovacia, de unde cerealele pot fi livrate în porturile și huburile europene. La capacitate maximă, acest lucru ar permite Ucrainei să livreze 17.000 t-18.000 de tone de cereale pe zi către aceste țări.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Analiză: Preţurile mondiale la zahăr vor înregistra creșteri de 20% în 2024

Preţurile la zahăr brut sunt aşteptate să înregistreze un...
‹ adv ›

Cotaţiile pentru grâul european au atins noi minime istorice

Cotaţiile futures la grâu pe bursa Euronext au coborât joi la noi minime istorice, în contextul în care declinul...

Piața mondială agricolă: Cum s-a încheiat săptămâna pe piața cerealelor

Prețul cerealelor au încheiat săptămâna cu o nouă scădere pe Euronext, în condițiile în care euro s-a întărit în...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole