joi, 30 iunie, 2022
26.5 C
București

-

HomepageȘtiriFermierii din sudul Europei se tem că vor fi nevoiţi să îşi...

Fermierii din sudul Europei se tem că vor fi nevoiţi să îşi sacrifice animalele din lipsa nutreţului

Carlo Vittorio Ferrari, care are o fermă cu 2.000 de porci în apropiere de oraşul Cremona din nordul Italiei, se teme că afacerea sa este în pericol din caza conflictului din Ucraina, transmite Reuters.

Ucraina este un mare furnizor mondial de nutreţ iar invazia declanşată de Rusia a dus la diminuarea stocurilor de nutreţuri în ţările din sudul Europei, dependente de importuri.

Criza din Ucraina a determinat şi Ungaria, Serbia şi Republica Moldova să interzică exporturile de nutreţuri, în ideea de a-şi proteja aprovizionarea pieţei interne, astfel că au crescut costurile pentru fermierii precum Carlo Vittorio Ferrari, îngrijoraţi cu privire la viitorul afacerilor lor.

Mulţi se tem că singura soluţia va fi sacrificarea animalelor, dacă situaţia nu se îmbunătăţeşte rapid.

„Asta este o afacere de familie. Bunicul meu a trecut-o prin două războaie, tatăl meu a trecut şi el printr-unul, dar eu nu ştiu dacă vom reuşi să depăşim acest război”, a spus Carlo Vittorio Ferrari.

Italia a cerut ca regulile europene care limitează ajutoarele de stat care pot fi acordate sectorului să fie eliminate, în timp ce Spania a luat măsuri pentru a permite achiziţiile de urgenţă de porumb din Argentina şi Brazilia.

„Am auzit că unii fermieri şi-au sacrificat animalele dar eu vreau să evit acest lucru. Sunt hotărâtă să continui dar sunt foarte îngrijorată”, a spus Elisabetta Quaini, care are 1.300 de vaci la ferma sa din Lombardia, nordul Italiei. „Nu doar porumbul ci şi soia şi numeroase produse derivate sunt greu de găsit. Este o adevărată luptă să obţii ce este disponibil”, adaugă Elisabetta Quaini.

Ucraina este unul din primii patru mari exportatori mondiali de porumb, iar închiderea porturilor sale, din cauza invaziei ruseşti, a avut un impact major asupra livrărilor.

„Problema este că acum ne confruntăm cu o furtună perfectă. Atunci când au încetat exporturile Ucrainei, ţări precum Republica Moldova, Serbia şi Ungaria au încercat şi ele să oprească exporturile ca o măsură de protecţie şi ne-am confruntat cu o mare problemă la porturile noastre”, a declarat Michele Liverini, vicepreşedintele producătorului de nutreţ Mangimi Liverini S.p.A.

Spania are cele mai mari efective de animale din Uniunea Europeană, cu aproximativ 58,8 milioane de capete, potrivit datelor UE pentru anul 2021 care acoperă efectivele de porci, vaci, oi şi capre. Italia este pe locul patru cu aproape 22,5 milioane de capete.

Cele două ţări produc o serie de produse alimentare renumite la nivel internaţional precum Mozzarella di Bufala şi Prosciutto di Parma în Italia sau Jamon Iberico în Spania.

La începutul acestei luni cotaţiile futures la porumb la bursa Euronext de la Paris au urcat până la o valoare record de 420 de euro pe tonă, după o creştere de aproape 50% ca urmare a invadării Ucrainei de către Rusia.

Stocurile de nutreţ au început să se epuizeze şi în Spania, un client important al Ucrainei.

Agustin de Prada, preşedintele Asociaţiei fermierilor Asoprovac din regiunea Castilia şi Leon spune că creşterea costurilor a fost una brutală şi a generat semne de întrebare cu privire la viabilitatea fermelor.

„Atunci când îmi voi vinde animalele, voi aduce altele în loc? Poate că nu pentru că nu pot, matematica nu minte”, spune Agustin de Prada.

Crescătorii de animale spun că pentru a putea supravieţui, consumatorii trebuie să plătească mai mult pentru produse precum carne, lapte şi ouă, ceea ce ar stimula şi mai mult inflaţia produselor alimentare, care a devenit o problemă majoră la nivel mondial după ce a început pandemia de COVID-19.

Elena Balamatiuc
Elena Balamatiuc
Staff Editor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandate

Olt: Numărul fermierilor înscrişi în programul pentru usturoi, aproape dublu faţă de anul trecut

Numărul fermierilor din judeţul Olt înscrişi în acest an...

Piața agricolă mondială: Analiștii estimează creșterea prețurilor

Piețele au închis săptămâna într-o notă negativă pe fondul incertitudinii mari din cauza evenimentelor din regiunea Mării Negre. Începutul...

ANSVSA solicită sprijin pentru dezvoltarea strategiei privind controlul pestei porcine africane

Îmbunătăţirea anchetelor epidemiologice şi a procedurii de acordare a despăgubirilor în cazul pestei porcine africane (PPA) au fost printre...

România pierde, anual, 1 mlrd dolari pentru că nu transformă în ulei toată cantitatea de floarea soarelui recoltată

România pierde în fiecare an un miliard de dolari pentru că nu transformă în ulei toată cantitatea de semințe...
‹ adv ›

Comentarii recente

Top Recomandate