joi, 19 mai, 2022
10.1 C
București

-

HomepageȘtiriCombaterea grindinei şi stimularea precipitaţiilor se pot realiza şi cu ajutorul aviaţiei

Combaterea grindinei şi stimularea precipitaţiilor se pot realiza şi cu ajutorul aviaţiei

Combaterea grindinei şi stimularea precipitaţiilor se pot realiza şi prin intervenţii active în atmosferă cu ajutorul aviaţiei, susţin reprezentanţii Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) într-o postare pe Facebook.

Ministrul interimar Adrian Oros a participat marţi, pe Aeroportul Internaţional „Mihail Kogălniceanu”, la deschiderea etapei a doua de implementare a Programelor experimentale prin experimente locale de mică amploare pentru creşterea/uniformizarea precipitaţiilor în regiunile Banat, vestul Olteniei, sud-estul şi nord-estul României.

Cu acest prilej a fost prezentat modul de realizare al experimentului de stimulare a precipitaţiilor utilizând aeronava de tip Piper Cheyenne ce a fost special modificată pentru intervenţii active în atmosferă.

Aceasta poate căra pe aripi 12 torţe pirotehnice care împrăştie iodură de argint pentru stimularea precipitaţiilor şi pe partea de jos aeronava are ataşate trei sisteme de împrăştiere a cartuşelor rejectabile. Fiecare sistem poate duce până la 102 cartuşe rejectabile cu iodură de argint, afirmă reprezentanţii MADR.

La eveniment au fost prezenţi alături de ministrul interimar al Agriculturii şi secretarii de stat, Aurel Simion şi Gheorghe Ştefan, precum şi Gheorghe Căunei Florescu, director general şi preşedinte al AASNACP, Ion Sandu,.preşedinte al Societăţii Meteorologice Române, Daniel Florea, director de program, reprezentanţi ai operatorilor SNACPSC Intervenţii Active In Atmosferă SA, precum şi reprezentanţi ai partenerului extern General Aviation Applications 3D S.A. 

Elena Balamatiuc
Elena Balamatiuc
Redactor @ Agrobiznes

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandate

Tratamente la cireș – scheme și perioade recomandate

Cultura cireșului este una dintre sâmburoasele destul de pretențioase...

Se desfășoară RALF 2022 Romanian Agriculture Leadership Forum

RALF este primul eveniment din România dedicat marilor fermieri și liderilor din agricultură, care prezintă anual la București bune...

Olt: Numărul fermierilor înscrişi în programul pentru usturoi, aproape dublu faţă de anul trecut

Numărul fermierilor din judeţul Olt înscrişi în acest an în programul de susţinere a producţiei de usturoi este aproape...

Directorul general al APIA, participă astăzi la Paris, la cea de a 51-a Conferință a Directorilor Agențiilor de Plăți din Uniunea Europeană

Adrian Pintea, directorul general al APIA, participă astăzi la Paris, în Franța, la cea de a 51-a Conferință a...
‹ adv ›

Comentarii recente

Top Recomandate