16.6 C
București
sâmbătă, 13 aprilie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri Agricole23 septembrie va fi Ziua europeană a produselor ecologice

23 septembrie va fi Ziua europeană a produselor ecologice

Parlamentul European, Consiliul şi Comisia au sărbătorit joi lansarea evenimentului anual „Ziua europeană a produselor ecologice”, informează un comunicat de presă al Executivului comunitar.

Cele trei instituţii au semnat o declaraţie comună care stabileşte de acum înainte data de 23 septembrie ca Ziua europeană a produselor ecologice. Aceasta se înscrie în continuarea Planului de acţiune pentru dezvoltarea producţiei ecologice, adoptat de Comisie la 25 martie 2021, care anunţa crearea unei astfel de zile în vederea sensibilizării publicului cu privire la producţia ecologică.

„Astăzi sărbătorim producţia ecologică, un tip de agricultură durabilă prin care producţia alimentară se realizează în armonie cu natura, biodiversitatea şi bunăstarea animalelor… Mă bucur că, împreună cu Parlamentul European, Consiliul şi actorii-cheie ai sectorului, avem posibilitatea de a lansa această zi europeană anuală a produselor ecologice, o ocazie excelentă de a sensibiliza publicul cu privire la producţia ecologică şi de a promova rolul-cheie jucat de aceasta în tranziţia către sisteme alimentare durabile”, a declarat comisarul pentru Agricultură, Janusz Wojciechowski.

Obiectivul general al Planului de acţiune pentru dezvoltarea producţiei ecologice este stimularea puternică a producţiei şi consumului de produse ecologice, pentru a contribui la realizarea obiectivelor de reducere a utilizării îngrăşămintelor, pesticidelor şi antimicrobienelor, cuprinse în strategia „De la fermă la consumator” şi în strategia privind biodiversitatea.

Sectorul ecologic are nevoie de instrumentele adecvate pentru a se dezvolta, aşa cum se arată în planul de acţiune. Structurându-le în jurul a trei axe – stimularea consumului, sporirea producţiei şi îmbunătăţirea în continuare a sustenabilităţii sectorului – planul propune 23 de măsuri vizând asigurarea unei creşteri echilibrate a sectorului.

Pentru a stimula consumul, planul de acţiune include acţiuni precum informarea şi comunicarea cu privire la producţia ecologică, promovarea consumului de produse ecologice, precum şi stimularea unei utilizări sporite a produselor ecologice în cantinele publice, prin intermediul achiziţiilor publice.

Pe lângă aceasta, în vederea creşterii producţiei ecologice, politica agricolă comună (PAC) va rămâne un instrument-cheie pentru sprijinirea tranziţiei către agricultura ecologică.

Ea va fi completată, de exemplu, prin evenimente de informare şi crearea de reţele pentru schimbul de bune practici şi printr-o certificare a grupurilor de fermieri, mai degrabă decât a fiecărui fermier în parte.

În fine, pentru a spori durabilitatea agriculturii ecologice, Comisia va dedica cel puţin 30 % din bugetul aferent cercetării şi inovării în domeniul agriculturii, silviculturii şi al zonelor rurale unor acţiuni cu tematică specifică sau relevantă pentru sectorul ecologic.

Producţia ecologică aduce o serie de beneficii importante: câmpurile cultivate ecologic prezintă cu circa 30 % mai multă biodiversitate, animalele crescute ecologic se bucură de un grad mai mare de bunăstare şi necesită mai puţine antibiotice, fermierii ecologici au venituri mai mari şi sunt mai rezilienţi, iar consumatorii ştiu exact ce obţin, datorită siglei ecologice a UE.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

‹ adv ›

Satu Mare: Percheziţii la un punct de lucru de unde s-ar fi intoxicat sute de familii de albine

Două percheziţii domiciliare au avut loc, vineri, în judeţul Satu Mare, în cazul sutelor de familii de albine care...

Patru operatori de cereale din Portul Constanța – amendaţi cu câte 15.000 lei pentru poluarea aerului

Patru operatori de cereale din Portul Constanţa au fost amendaţi cu câte 15.000 lei de Garda de Mediu pentru...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole