3.4 C
București
vineri, 22 martie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageArticoleIncluderea culturilor a câte doi ani succesiv în asolament - ce oferă

Includerea culturilor a câte doi ani succesiv în asolament – ce oferă

Asolamentul este soluția universală ce scutește fermierii de multiple probleme, dacă este implementat corect. O rezistență mai bună la secetă, o valorificare mai eficientă a nutrienților și recolte, în medie, cu 20-30% mai mari sunt ceea ce oferă asolamentul echilibrat în prima etapă.

Mai multe detalii despre 10 Recomandări la întocmirea asolamentelor în condiţiile schimbărilor climatice.

Chiar dacă suntem obișnuiți cu asolamentele clasice pe care, de altfel, încă sunt fermieri care nu le respectă, astăzi, pentru cei care iubesc să experimenteze, am decis să analizăm experiența fermierilor din SUA, aș spune eu, patria încercărilor întreținerii solului în diferite sisteme și testării diferitor asolamente.

Și anume, să vorbim despre rotații de culturi mai puțin cunoscute, în care o specie sau culturile de același tip sunt cultivate succesiv (doi ani la rând), urmând o pauză lungă. În articolele din SUA, noțiunea poate fi întâlnită ca Stacked rotations și ar veni să soluționeze problema managementului dăunătorilor.

Asolamentul în care culturile sunt cultivate doi ani succesiv este un concept care reflectă succesiunea naturală a plantelor. Speciile care domină o anumită zonă pentru o perioadă scurtă de timp sunt înlocuite cu altele.

După o rotație corectă a culturilor, revenim la culturile cu care am început asolamentul. Perioada de timp pentru o rotație de doi ani este mai lungă decât în ​​cazul asolamentelor simple, dar principiile sunt aceleași.

Un an are o însemnătate diferită pentru bacterii, ciuperci, ba chiar și zilele, orele au însemnătate primordială. Fiecare specie are o „strategie de supraviețuire”, care are menirea de a coexista în continuare în ambianță cu alte specii.

Astfel, buruienile anuale, pentru a crește probabilitatea supraviețuirii lor, produc o cantitate imensă de semințe. Semințele altor buruieni au capacitatea de a se afla în stare de repaus mai mult timp, ceea ce le permite să supraviețuiască în condiții nefavorabile timp de câțiva ani. Multe organisme ce provoacă boli creează forme speciale de rezistență, care se păstrează până când apar condiții favorabile.

Conceptul de rotație prelungită a culturilor are la bază menținerea diversității culturilor incluse în rotație și intervalelor de timp recomandate pentru semănatul culturilor.

Strategia, aplicată în timp, soluționează o problemă destul de des întâlnită – formarea formelor rezistente la organismele dăunătoare. Adică, în urma selecției naturale, se obțin forme care își adaptează ciclul de viață asolamentelor obișnuite, iar introducând asolamente prelungite, evităm acest lucru.

Într-o rotație de doi ani a culturilor: grâu de toamnă – grâu de primăvară – porumb – porumb – soia – soia, intervalul dintre culturile succesive de porumb este imprevizibil pentru insecte. În varianta clasică, speciile cu o singură generație pe an pot dezvolta un biotip cu o strategie de supraviețuire într-o populație dominantă în zece sau 20 de ani.

În această perioadă, fermierul se asigură că a dezvoltat o rotație perfectă a culturilor, a ales cel mai potrivit insecticid, mai ales că strategia a funcționat timp de 7 ani la rând. Și brusc, destul de neașteptat, acest sistem se prăbușește. Aici, diversificarea culturilor sau asolamentele prelungite pot soluționa problema.

Al doilea aspect al asolamentului de doi ani este pauza lungă dintre culturi. Este mai bine să folosiți intervale mixte. Pentru a proteja cultura de dăunători cu o durată scurtă de viață, unul dintre intervale ar trebui să fie lung: în acest timp, populația de agenți patogeni și buruieni va fi redusă cât mai mult posibil.

În culturile aflate la primul an de cultivare pe o anumită parcelă de teren, practic, nu există probleme cu dăunătorii. Dacă semănați cultura în următorul an, rezultatul este de asemenea pozitiv, problemele vor apărea abia în al treilea an (mai târziu, se agravează rapid).

Cultivarea porumbului în monocultură mai mulți ani la rând a dus la răspândirea viermelui vestic al rădăcinilor de porumb (Diabrotica virgifera virgifera). Pe de altă parte, la cultivarea porumbului după soia, inițial, Diabrotica nu crea probleme fermierilor din SUA.

Ulterior, monitorizând culturile în centura de cultivare a porumbului, a fost observat faptul că dăunătorul și-a adaptat ciclul de viață pentru a supraviețui. În varianta clasică, la cultivarea porumbului în monoculturi, în următorul an din ouă eclozau noi indivizi și consumau alte plante de porumb sau plante gazdă, fiind necesare cantități mari de insecticide pentru menținere sub control.

În rotația porumb-soia, s-a dovedit că Diabrotica supraviețuia în două moduri. În regiunea de vest, un biotip cu o diapauză lungă (perioadă de repaus) a devenit foarte comun, iar în unele cazuri chiar a început să predomine.

Din majoritatea ouălor depuse de acest biotip, primăvara următoare (când s-a semănat boabele de soia) nu au apărut larve, așteptând ca porumb să fie plantat în al doilea an. De fapt, ouăle unor indivizi au fost întotdeauna mai înclinate către un astfel de comportament. Acum domină populațiile în unele regiuni din cauza utilizării consecvente și pe scară largă a rotațiilor porumb-soia. Acest lucru a oferit acestui biotip dăunător un avantaj competitiv.

Totodată, a fost observată migrarea femelelor viermelui vestic pentru a depune ouăle pe câmpurile potrivite.

Astfel, asolamentul ce presupune cultivarea culturilor pe parcursul a doi ani, ajută la inducerea în eroare a populațiilor de insecte dăunătoare într-o varietate de rotații a culturilor.

Când scăderea populației este invers proporțională cu creșterea, ar trebui luată o scurtă pauză. Acest lucru este necesar mai ales dacă buruienile au dezvoltat anumite principii de supraviețuire (capacitatea semințelor de a se afla o perioadă lungă în stare de repaus).

Un alt concept de rotație a culturilor pe doi ani încurajează extinderea diferitelor programe de erbicidare ce pot fi aplicate, în special utilizarea erbicidelor cu termen lung de remanență în sol, care, la includerea culturilor nepotrivite în asolament, pot produce stres plantei următoare.

Acest lucru va oferi solului timpul necesar pentru descompunerea resturilor de culturi înainte de cultivarea culturilor sensibile.

O rotație de doi ani a culturilor permite utilizarea programelor de erbicide pe termen scurt și lung, precum și reducerea costurilor financiare și scăderea la minimum a posibilității de a dezvolta rezistența și a nu permite modificări de biotip la buruieni.

Printre dezavantajele metodei de implementare a asolamentelor cu semănarea culturilor pe parcursul a doi ani succesiv putem menționa că, în condițiile țării, o astfel de rotație nu a fost studiată în detaliu, este posibil ca în timpul rotației culturilor să apară probleme.

Sursă: Articolul „Un accent pe rotația culturilor” (An Emphasis on Rotations), Autor: Dwayne Beck.

Vezi și Rapița în asolament – avantaje, recomandări.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

10 Recomandări la întocmirea asolamentelor în condiţiile schimbărilor climatice

În condiţiile schimbărilor climatice, are loc creşterea temperaturilor, schimbarea...
‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole