14.6 C
București
joi, 18 aprilie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageArticoleCiupercile Shiitake – cultivare, sfaturi la îngrijire

Ciupercile Shiitake – cultivare, sfaturi la îngrijire

Ciupercile Shiitake mai numite și ciuperca parfumată sau ciuperca de castan (Lentinus edodes) provine din Asia, unde apare în mod spontan.

La noi pot fi create condiții favorabile pentru a cultiva ciuperca Shiitake, iar principalele aspecte țin de:

  • Shiitake este o specie exclusiv lignicolă, adică folosește ca substrat de nutriție lemnul (butuci, ramuri, crengi, buturugi);
  • prezintă rezistență mai ridicată la operațiile de manipulare și transport comparativ cu alte specii;
  • cultura poate dura de la 2-3 ani până la 4-5 ani pe același material, în funcție de esența lemnului;
  • pentru înființarea culturii nu se cer investiții mari.

Tehnologia de cultură a ciupercilor Shiitake

Ciupercile shiitake se dezvoltă pe lemn de stejar, fag, carpen, mesteacăn, plop, dar pot fi utilizați pomii fructiferi, după defrișarea livezilor. Nu se recomandă lemnul de salcâm și conifere.

Se aleg arbori tineri, de 15-30 de ani, iar diametrul recomandat este de 10-15 cm. Nu se utilizează lemn atacat de boli și dăunători.

Important! Se evită buștenii cu lichenii sau cei bătrâni. În general, se recomandă a utiliza bușteni proaspăt tăiați.

Pregătirea lemnului pentru ciupercile Shiitake

Pregătirea lemnului constă în fragmentarea tulpinilor în butuci de lungimi diferite (40-50 cm sau 100-120 cm). Arborii nu se decojesc.

Totodată, pentru producere poate fi folosit rumeguș sau peleți de rumeguș plasat în saci, pungi sau containere.

Acestea trebuie dezinfectat înainte de inoculare plasându-se în apă fierbinte de 65-80 de grade Celsius, timp de 1-2 ore. Acest lucru se face dacă substratul nu a fost dezinfectat din start.

Inocularea buturugilor cu miceliu

Există mai multe metode de inoculare, mai populare fiind prin rondea, în despicătură sau în pană și în orificii cu diametrul de 5-9 mm, plasate la distanțe de 3-6 cm între ele, alternativ.

Se utilizează miceliu în cantitate de 4-5% din greutatea butucului. Butucii cu orificii pot fi inoculați cu miceliul produs de butoni sau bastonașe din lemn, ce au aceleași dimensiuni cu cea a orificiilor.

Însămânțarea se face primăvara, în martie-mai, când pornește circulația sevei în lemn. Dacă lemnul a fost tăiat de mai mult timp, pe parcursul a 4-5 zile se pune în apă la înmuiat pentru a recupera pierderile de umiditate.

Incubarea miceliului de ciuperci Shiitake

Butucii cu diametrul de 100-120 cm se plasează pe stive pe un teren umbrit, înălțat, pentru a evita băltirea terenului în caz de precipitații.

Sub butuci se aștern paie, dar și peste aceștia se pun paie, crengi, folie de polietilenă pentru a asigura un microclimat umed. Tot în acest sens, paiele de la bază se udă.

Pe toată perioada incubării a ciupercilor Shiitake temperatura optimă e de 24-28 de grade Celsius, iar umiditatea de 80-85%, asigurându-se și circulația aerului.

Butucii pot fi plasați și în șanțuri de incubare. Incubarea miceliului durează 6-8 luni în șanțuri și până la 11 luni în stive.

După incubare butucii se desfac și se plasează în poziție înclinată, în rânduri spațiate, ce să permită circulația printre butuci la executarea lucrărilor.

Butucii se plasează în locuri umbrite, ferite de vânt, uscăciune. Baza butucilor se plasează în pământ sau nisip udate pentru a menține umiditatea.

În perioada fructificării ciupercilor Shiitake temperatura se menține la 15°C pentru tulpinile criofile și la 22-30°C pentru cele termofile. Umiditatea recomandată e de 80-90%, intensitatea luminii 200-300 de lucși timp de 8-10 ore pe zi.

Unii cultivatori udă buturugile timp de circa 10 minute o dată sau de două ori pe săptămână în funcție de condiții pentru a asigura necesarul de umiditate.

Uneori, buștenii de Shiitake fructifică singuri când sunt gata, dar, în multe cazuri, necesită o stimulare.

În condiții ideale, buștenii de shiitake sunt gata să rodească după 6 luni. Dar cel mai bine este să așteptați de la 9 până la 12 luni înainte de a-i provoca pentru a vă asigura că colonia de miceliu este frumoasă și puternică.

Unii cultivatori pentru a stimula fructificarea plasează în apă rece buștenii timp de 24 de ore. După ce ce buștenii s-au înmuiat timp de 24 de ore, îi aduc înapoi în zona umbrită și-i pun în poziție verticală.

Peste 2 zile și 2 săptămâni, veți observa primordiile care încep să crească, similare unor ace mici. În această perioadă este important să menținem buștenii umezi, udându-i periodic.

Ca îmbunătățire a metodei de incubație poate fi utilizată metoda de cultură pe bușteni imersați, menținuți în sere sau hale.

Imersarea butucilor se face la sfârșitul perioadei de incubare, când au apărut primordiile. Durata de imersare este de 24-48 de ore, în funcție de esența de lemn și de dimensiunile butucilor.

Recoltarea ciupercilor Shiitake

În condițiile climatice ale primăverii, ciupercile ajung la maturitate în 4-5 zile, iar toamna în 10-15 zile. Recoltarea se prelungește mai mulți ani, în funcție de lemnul folosit ca substrat de nutriție.

Pe lemn de esență moale (plop, mesteacăn), ciuperca își menține capacitatea de producție 2-3 ani, iar pe lemn de esență tare (stejar, fag, carpen) recoltarea se poate prelungi 3-4 și chiar 5 ani.

În total, la 100 kg de lemn inoculat se obțin 20-30 kg de ciuperci. După fiecare val de recoltare, pentru accelerarea fructificării este indicată o imersare a butucilor.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole