15.6 C
București
luni, 27 septembrie, 2021

-

HomepageAfaceriAfaceri cu usturoi: Sfaturi utile și mici secrete de știut

Afaceri cu usturoi: Sfaturi utile și mici secrete de știut

Usturoiul este o cultură profitabilă: de pe un hectar se pot obține până la 20 tone, iar prețul de achiziție începe de la 1,3 dolari.

Această ecuație i-ar putea interesa pe cei care vor să își înființeze propria afacere în dorința de a obține independență financiară, dar dispun de un capital inițial modest.

Ca să ai o recoltă frumușică de pe urma cultivării usturoiului nu este nevoie de investiții considerabile, dar e absolut necesar de știut și respectat tehnologia de creștere a plantei.

Tehnologia de cultivare a usturoiului în câmp

În primul rând antreprenorul trebuie să decidă ce tip de usturoi va cultiva: de primăvară sau de toamnă, fiecare având caracteristici specifice.

Tipul de usturoiAvantaje și perioada de plantareDezavantaje
De primăvarăSe păstrează bine o perioadă îndelungată. Aprilie – început de mai.Productivitate scăzută, căpățână și căței mici.
De toamnăProductivitate înaltă, căpățână și căței mari. Sfârșitul lui septembrie – octombrie.Se păstrează mai greu, sensibil la îngheț.

Atenție la solul în care se plantează usturoiul. Alegeți o parcelă netedă, bine luminată, cu drenaj și neinundată toamna și primăvara. Solul trebuie tratat în prealabil cu îngrășăminte organice și afânat cu grijă.

Pregătirea terenului

Înainte de plantare se distrug bulgării, se afânează la o adâncime de până la 30 cm și se udă din abundență.

La fundul brazdei se va turna nisip și cenușă de lemn, după care cățeii se vor sădi cu vârful dinspre rădăcini în jos, la o adâncime de maxim 10 cm. Distanța dintre căței nu va depăși 15 cm, iar cea dintre rânduri – 25 cm.

Îngrijirea usturoiului

Spre deosebire de ceapă, usturoiul nu este foarte pretențios, dar cere să fie fertilizat la timp, udat corect și plivit de buruieni.

Soiurile de toamnă se irigă o dată în săptămână, iar cele de primăvară de câte ori este nevoie ca să aibă umezeală în sol.

Planta necesită trei fertilizări pe sezon: în faza de creștere activă, în timpul formării căpățânii și chiar înainte de maturizare. Afânarea și plivirea se va face cu atenție la suprafață pentru a nu distruge rădăcinile.

Recoltarea și păstrarea usturoiului

Soiurile de toamnă se recoltează la mijlocul lunii iulie, iar cele de primăvară la sfârșitul lui august. După ce se retează se spală și se usucă bine. Usturoiul destinat consumului se va păstra într-o încăpere răcoroasă, în lăzi cu aerisire.

Cultivarea soiurilor de toamnă

Soiurile de toamnă se cultivă în mare parte în același mod, cu excepția anumitor nuanțe. În primul rând acestea au nevoie de un sol cu o textură nisipo-lutoasă. Dacă este cazul se va adăuga nisip în solul greu și eventual câteva căldări de compost sau gunoi de grajd putrezit.

Dacă iarna s-a dovedit a fi aprigă, ca să nu înghețe, usturoiul trebuie protejat cu un strat de mulci format din turbă și frunze. La venirea primăverii, stratul de mulcire va servi ca îngrășământ și va preveni apariția buruienilor.

Înmulțirea prin bulbili

Începătorii trebuie să știe că această cultură nu face semințe, dar li se zic ”semințe” la căciuliile sau bulbilii mici de usturoi. Se recurge la această metodă dacă după câțiva ani usturoiul plantat tradițional începe să se pipernicească.

În acest caz brazdele trebuie pregătite încă din vară. Cu două săptămâni înainte de plantare solul trebuie hrănit cu cenușă, humus, sulfat de kaliu și superfosfat.

Perioada de plantare a bulbilor se va calcula în așa mod ca aceștia să reușească să prindă rădăcini, dar să nu germineze înainte de primele înghețuri.

În canalele pregătite se vor planta bulbii, după care se va turna un amestec de humus și puțină cenușă. După ce va răsări, terenul se va menține curat, acesta sufocându-se rapid.

Secrete de știut

Cu toate că usturoiul nu necesită o îngrijire minuțioasă, sunt câteva secrete care vă vor ajuta să obțineți roade bogate:

  • bune premergătoare sunt varza, dovleacul și leguminoasele;
  • usturoiul nu se cultivă pe același sol decât o dată la patru ani;
  • planta nu iubește umezeala mare, dar îi place lumina în abundență;
  • ca îngrășământ optați pentru cenușa de lemn.

Cât de rentabilă e afacerea?

Rentabilitatea acestei afaceri depinde de o serie de factori, începând cu soiul ales și terminând cu echipamentul folosit, dar un calcul simplu ne spune că de pe un hectar prelucrat după toate normele agricole se poate obține o recoltă de până la 13 tone. Usturoiul nu este pretențios și cheltuielile sunt modeste, pe când prețul angro ajunge la 1,3 dolari per kg. Sună bine, nu?

Agrobiznes
Totul despre agricultură, afaceri și oportunități de dezvoltare!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

Variola la păsări – cum evităm răspândirea bolii. Tratament

O problemă actuală în perioada rece a anului, și anume toamna, este variola la păsări. Această boală este des...
- adv -spot_img

Numărul focarelor de pestă porcină africană a urcat la 620

Numărul focarelor active de pestă porcină africană (PPA) a urcat la 620 în această săptămână, de la 611 săptămâna...

Platformă de colectare a gunoiului de grajd de aproape două milioane lei

Crescătorii de animale din comuna Smeeni, judeţul Buzău, au la dispoziţie o platformă de colectare a gunoiului de grajd,...

Noi pe Facebook

De citit

Criza din sectorul european al îngrăşămintelor se extinde după ce o altă firmă a redus producţia

Un alt producător european de îngrăşăminte a decis să...

Comentarii recente

- adv -spot_img

S-ar putea să te interesezeRELAȚIONATE
Recomandările redacției