1.2 C
București
duminică, 10 decembrie, 2023

-

‹ adv ›
HomepageȘtiriZelenski: Exporturile de cereale ucrainene prin coridorul de la Marea Neagră au...

Zelenski: Exporturile de cereale ucrainene prin coridorul de la Marea Neagră au ajuns la aproape 4 mln de tone

Exporturile Ucrainei prin coridorul maritim alternativ de la Marea Neagră au ajuns la aproape patru milioane tone metrice, de când ruta a devenit operaţională, în august, a anunţat marţi preşedintele Volodimir Zelenski, transmite Reuters.

După ce Rusia s-a retras, în iulie, din înţelegerea care permitea exportul cerealelor ucrainene printr-un coridor maritim sigur, Ucraina a organizat un „coridor umanitar” pentru a ocoli blocada rusească de facto asupra porturilor sale din Marea Neagră.

Guvernul de la Kiev a notificat atunci Organizaţia Maritimă Internaţională asupra stabilirii unei rute temporare de transport maritim, care trece şi prin apele teritoriale ale României.

Ulterior, un oficial din Ministerul Agriculturii din Ucraina a declarat că ruta va fi folosită şi pentru livrările de cereale spre ţări din Africa şi Asia.

„Coridorul de cereale funcţionează. Vom depăşi pragul de patru milioane tone şi menţinem dinamicile pozitive”, se arată într-un mesaj postat pe Telegram de preşedintele ucrainean.

Săptămâna trecută, autorităţile de la Kiev anunţaseră că până în 9 noiembrie 91 de nave au exportat 3,3 milioane tone de produse agricole şi metal.

Situaţia exporturilor pe această rută a deveni mai complicată săptămâna trecută, când Rusia a avariat o navă civilă în zona Odesa.

Autorităţile de la Kiev susţin că ruta este operaţională, dar brokerii au reportat o creştere preţurilor de transport.

„Acest atac este desigur grav, afectează costul transportului şi disponibilitatea traderilor de a cumpăra cereale de la noi şi de a colabora cu Ucraina”, a afirmat ministrul Agriculturii, Mykola Solsky.

„Înţelegem că porturile din Odesa trebuie protejate, toţi o facem şi situaţia se îmbunătăţeşte în fiecare săptămână şi încă exportăm”, a adăugat oficialul.

Guvernul de la Kiev se aşteaptă ca recolta de cereale şi seminţe oleaginoase să se situeze la 79 milioane tone în 2023, iar excedentul exportabil în 2023/2024 să fie de aproximativ 50 milioane tone.

Până în 6 noiembrie, exporturile Ucrainei de cereale în anul agricol iulie 2023/iunie 2024 au scăzut la 9,8 milioane tone metrice, de la 14,3 milioane tone metrice în sezonul precedent.

În mod tradiţional cele mai multe exporturi ale Ucrainei sunt livrate prin porturile sale de la Marea Neagră.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

FAO recomandă majorarea producţiei de carne ca răspuns la provocările de sănătate din ţările sărace

Lumea trebuie să majoreze producţia de carne pentru a...
‹ adv ›

Ministrul Florin Barbu participă la Consiliul AgriFish

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Florin-Ionuţ Barbu, participă în perioada 10-11 decembrie 2023, la Consiliul Agricultură şi Pescuit, care...

Leonte Lorențo-Mihai, tânăr fermier: Ne-am întors în țară și dezvoltăm afacerea. Dorim o fabrică de ulei și procesarea legumelor

Agricultura devine o opţiune pentru tot mai mulţi tineri din judeţul Neamț. Un exemplu vine din comuna Ghindăoani. Leonte...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole