1.2 C
București
luni, 11 decembrie, 2023

-

‹ adv ›
HomepageȘtiriBloomberg: Exportatorii ucraineni de cereale nu au repatriat venituri de trei miliarde...

Bloomberg: Exportatorii ucraineni de cereale nu au repatriat venituri de trei miliarde de dolari

Exportatorii ucraineni de produse agricole au lăsat aproximativ trei miliarde de dolari din veniturile lor peste hotare, de când Rusia a invadat ţara, ceea ce se adaugă presiunilor asupra rezervelor valutare, conform estimărilor Băncii Centrale, consultate de Bloomberg.

„Este 70% – 75% din ceea ce traderii din diverse industrii au păstrat în afara Ucrainei de la începutul războiului”, a declarat un oficial guvernamental, citând calculele Băncii Centrale.

Este şi unul dintre motivele pentru care Guvernul a înăsprit controlul asupra livrărilor de cereale şi seminţe oleaginoase. Guvernul va cere exportatorilor de astfel de mărfuri fie să obţină licenţe, fie să furnizeze documentele privind TVA de dinainte de invazie. De asemenea, ei vor trebui să dovedească că repatriază valuta.

Noile reglementări ar urma să intre în vigoare în 10 zile şi să fie valabile în 2024.

Ucraina este unul dintre cei mai importanţi producători şi exportatori mondiali de produse alimentare, iar sectorul său agricol a fost, tradiţional, unul profitabil. Guvernul vrea să elimine firmele fantomă, să repatrieze mai multe venituri în valută şi să colecteze mai bine impozitele, în condiţiile în care aliaţii Ucrainei analizează eforturile anti-corupţie.

Guvernatorul Băncii Centrale, Andriy Pyshnyi, a declarat luna trecută pentru Forbes Ucraina că exportatorii nu au repatriat câştiguri în valută de opt miliarde de dolari. El nu a specificat perioada de timp, dar a spus că deşi unele remitenţe au fost întârziate, alţi „antreprenori fără scrupule” nu şi-au repatriat deloc câştigurile, ceea ce devine „o problemă extrem de importantă pentru stat, mai ales în condiţii de război”. Conform surselor Bloomberg, estimarea acoperă ultimii 10 ani.

Exportatorii ucraineni sunt obligaţi să repatrieze veniturile într-o perioadă de 180 de zile, o cerinţă care ajută Banca Centrală a Ucrainei să-şi majoreze rezervele valutare pentru a sprijini moneda naţională în timpul războiului.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Recolta de cereale a Ucrainei în 2023 este estimată la 59,7 milioane de tone

Ministerul ucrainean al Agriculturii a îmbunătăţit vineri prognozele referitoare...
‹ adv ›

Un nou atac cu drone asupra Portului Izmail

Portul Izmail de pe malul ucrainean al Dunării a fost din nou ținta atacurilor rusești cu drone, scrie presa...

Autoritatea Vamală Română anunţă că în ultimele 6 luni nu au fost înregistrate importuri de cereale din Ucraina

Autoritatea Vamală Română a anunţat luni că, potrivit datelor deţinute de instituţie, în ultimele 6 luni nu au fost...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole