1.7 C
București
luni, 4 decembrie, 2023

-

‹ adv ›
HomepageȘtiriCoridorul de transport prin Marea Neagră va continua să funcţioneze, în pofida...

Coridorul de transport prin Marea Neagră va continua să funcţioneze, în pofida ameninţărilor, asigură Zelenski

Coridorul alternativ de transport prin Marea Neagră va continua să funcţioneze, în pofida tuturor ameninţărilor, a declarat vineri preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, potrivit Reuters.

Biroul său de presă a transmis că Zelenski a discutat telefonic cu premierul britanic Rishi Sunak despre operarea pe acest coridor şi despre poliţele de asigurare pentru navele care-l folosesc.

Compania de consultanţă Barva Invest din Kiev anunţase joi că Ucraina a suspendat folosirea noului său coridor pentru exportul cerealelor prin Marea Neagră din cauza ameninţărilor pe care le implică minele navale şi creşterea activităţii avioanelor de luptă ruseşti în zonă.

Oficialii ucraineni au negat apoi informaţia.

După ce Rusia s-a retras în iulie din înţelegerea care permitea exportul cerealelor ucrainene printr-un coridor maritim sigur, Ucraina a organizat un „coridor umanitar” pentru a ocoli blocada rusească de facto asupra porturilor sale din Marea Neagră. Guvernul de la Kiev a notificat atunci Organizaţia Maritimă Internaţională asupra stabilirii unei rute temporare de transport maritim, care trece şi prin apele teritoriale ale României.

Potrivit oficialilor ucraineni şi unor surse din sectorul transportului naval, peste 40 de nave au folosit până în prezent acest coridor şi au fost astfel exportate prin porturile ucrainene circa 1,5 milioane de tone de mărfuri.

Producătorii agricoli ucraineni au estimat săptămâna aceasta că până la 2,5 milioane de tone de produse alimentare ar putea fi exportate lunar prin acest coridor, ceea ce ar compensa aproape integral impactul deciziei Rusiei de a se retrage din acordul privind exportul cerealelor prin Marea Neagră.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Autoritatea Vamală Română anunţă că în ultimele 6 luni nu au fost înregistrate importuri de cereale din Ucraina

Autoritatea Vamală Română a anunţat luni că, potrivit datelor...
‹ adv ›

Reuters: Exporturile de cereale ale Ucrainei au scăzut cu 38% în ultimele cinci luni

Exporturile de cereale ale Ucrainei de la începutul sezonului curent (iulie 2023/iunie 2024) şi până în prezent se ridică...

Cerealele ucrainene au generat o activitate record în portul Constanţa

Portul Constanţa a expediat 29,4 milioane de tone de cereale în primele zece luni ale acestui an, în condiţiile...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole