1.7 C
București
luni, 4 decembrie, 2023

-

‹ adv ›
HomepageȘtiriZelenski şi Ciolacu au agreat accelerarea proiectelor de infrastructură în vederea dublării...

Zelenski şi Ciolacu au agreat accelerarea proiectelor de infrastructură în vederea dublării capacităţii de tranzit prin porturile româneşti

Premierul Marcel Ciolacu şi preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, au agreat accelerarea proiectelor de infrastructură în vederea dublării capacităţii de tranzit prin porturile româneşti.

Cei doi au avut marţi, la Palatul Victoria, o întrevedere, în contextul vizitei înaltului oficial ucrainean la Bucureşti, informează Guvernul.

„Cei doi demnitari au avut un schimb de opinii privind demersurile comune pentru îmbunătăţirea conectivităţii transfrontaliere între România şi Ucraina şi au agreat accelerarea proiectelor de infrastructură în vederea dublării capacităţii de tranzit prin porturile româneşti de la Dunăre şi Marea Neagră, de la 2 milioane de tone, la 4 milioane de tone, pentru exporturile ucrainene”, a transmis Biroul de presă al Guvernului.

Prim-ministrul a subliniat importanţa dialogului coordonat dintre România, Ucraina, Republica Moldova, Comisia Europeană şi Statele Unite ale Americii pe tema interconectivităţii. El a arătat deschiderea părţii române pentru aprofundarea acestui format de dialog, ca urmare a concluziilor rezultate din discuţiile avute la Galaţi, în luna august, şi Constanţa, în septembrie, a precizat Guvernul.

„Premierul Marcel Ciolacu a reconfirmat sprijinul politic şi practic al României pentru procesul de aderare a Ucrainei la Uniunea Europeană, în vederea obţinerii până la finalul acestui an a deciziei de deschidere a negocierilor de aderare, respectiv cel de apropiere a Ucrainei de Alianţa Nord-Atlantică, prin operaţionalizarea deciziilor Summitului NATO de la Vilnius”, a mai transmis Guvernul.

Prim-ministrul a reamintit „preocupările” României privind protecţia drepturilor persoanelor aparţinând minorităţii române din Ucraina. El a reluat solicitarea ca autorităţile ucrainene să recunoască, în cel mai scurt timp, inexistenţa aşa-numitei „limbi moldoveneşti”.

„Preşedintele Zelenski a prezentat, pe larg, nevoile imediate ale Ucrainei, în contextul apropierii sezonului rece, precum şi în perspectiva procesului de reconstrucţie. Preşedintele Ucrainei a subliniat aprecierea deosebită a statului şi poporului ucrainean pentru sprijinul deosebit de consistent al României şi a făcut trimitere, în mod special, la sprijinul acordat de ţara noastră pentru refugiaţii ucraineni, precum şi în vederea facilitării exporturilor de cereale ucrainene”, a menţionat Executivul. 

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Autoritatea Vamală Română anunţă că în ultimele 6 luni nu au fost înregistrate importuri de cereale din Ucraina

Autoritatea Vamală Română a anunţat luni că, potrivit datelor...
‹ adv ›

Reuters: Exporturile de cereale ale Ucrainei au scăzut cu 38% în ultimele cinci luni

Exporturile de cereale ale Ucrainei de la începutul sezonului curent (iulie 2023/iunie 2024) şi până în prezent se ridică...

Cerealele ucrainene au generat o activitate record în portul Constanţa

Portul Constanţa a expediat 29,4 milioane de tone de cereale în primele zece luni ale acestui an, în condiţiile...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole