1 C
București
sâmbătă, 9 decembrie, 2023

-

‹ adv ›
HomepageȘtiriBuzău: Trei noi focare de pestă porcină africană descoperite în două localităţi,...

Buzău: Trei noi focare de pestă porcină africană descoperite în două localităţi, 20 de animale sacrificate

Trei noi focare de pestă porcină africană au fost identificate în ultima săptămână la nivelul a două localităţi, 20 de animale fiind sacrificate, a anunţat DSVSA Buzău.

Potrivit Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Buzău, unul dintre cele trei focare a fost descoperit într-o exploataţie nonprofesională dintr-o zonă izolată de munte, 16 animale fiind afectate.

„În ultima săptămână au fost declarate trei focare de pestă porcină africană, două sunt pe raza Unităţii Administrativ Teritoriale (UAT) Pogoanele şi unul pe raza UAT Pănătău. Există o presiune virală mare în zona de câmp şi limitrofă judeţului Buzău. Monitorizăm cu atenţia zona şi facem un apel către populaţie de a respecta condiţiile de biosecuritate în exploataţii. Acum două săptămâni urma să închidem un focar, dar în următoarea săptămână au fost declarate alte două focare la Pogoanele şi unul la Pănătău, fiind afectate un număr total de 20 de capete suine, toate în exploataţii nonprofesionale, 16 doar în Pănătău, într-o zonă izolată de deal, munte”, a declarat purtătorul de cuvânt al DSVSA Buzău, Iulian Moca.

În toate cazurile s-a procedat la sacrificarea animalelor bolnave şi dezinfectarea gospodăriilor.

„Toate animalele au fost ucise, ecarisate prin grija primăriilor, s-au făcut dezinfecţiile, sunt în curs anchetele epidemiologice. Proprietarul de la Pănătău nu cred că va fi despăgubit pentru că nu a respectat condiţiile de biosecuritate. În zona de munte nu a mai înregistrat focare de pestă porcină africană de vreo 2 ani”, a mai precizat reprezentantul DSVSA.

Alte 8 focare de tuberculoză bovină sunt înregistrate la nivelul judeţului, o parte dintre acestea fiind active încă din anul 2022, a anunţat recent DSVSA Buzău. 

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Sibiu: Al doilea focar de pestă porcină africană, în Presaca; vor fi ucişi 34 de porci

Prefectura a anunţat că a fost confirmat cel de-al...
‹ adv ›

Sibiu: Focar de pestă porcină africană în Presaca; vor fi ucişi 11 porci

Prefectura Sibiu a anunţat, miercuri, că vor fi ucişi 11 porci într-o gospodărie din localitatea Presaca, unde a fost...

Buzău: Restricţii de mişcare după identificarea a două focare de pestă porcină africană

Două focare de pestă porcină africană au fost identificate de către inspectorii sanitar veterinari, fiind impuse restricţii de mişcare...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole