1.4 C
București
duminică, 10 decembrie, 2023

-

‹ adv ›
HomepageȘtiriFermierii francezi - obligați de autorități să reducă masiv utilizarea erbicidului prosulfocarb

Fermierii francezi – obligați de autorități să reducă masiv utilizarea erbicidului prosulfocarb

Agenția franceză pentru ocrotirea sănătății și a mediului, ANSES, a restricționat recent folosirea prosulfocarbului, în principal din cauza riscului de reacție cutanată la copii, și a avertizat că va interzice complet utilizarea acestei substanțe active, în iunie anul viitor, dacă producătorii nu pot dovedi că noile reguli sunt eficiente, informează Reuters, notează lantulalimentar.ro.

Folosit, în principal, în culturile de cereale precum grâu, orz și secară, precum și în culturile de legume rădăcinoase, cum ar fi cartofii și morcovii, prosulfocarb a devenit, în Franța, al doilea cel mai aplicat erbicid după glifosat.

„ANSES nu poate exclude depășirea pragurilor de siguranță, în principal prin expunerea pielii, pentru copiii situați la mai puțin de 10 metri distanță de cultură, în timpul tratamentelor”, a declarat reporterilor un reprezentant al agenției. 

Așadar, ANSES a dispus ca fermierii să reducă, în medie, cu 40% utilizarea prosulfocarb, la hectar, și să folosească duze la pulverizatoarele care reduc dispersia substanței în aer cu 90% față de cel puțin 66% procentul anterior.

În Germania, Belgia și Țările de Jos se folosesc deja duze cu o reducere a dispersiei de 90%.

În plus, ANSES impune o distanță minimă de 10 metri față de zonele rezidențiale.

Producătorii acestui erbicid foarte volatil vor trebui să demonstreze că noile măsuri sunt efective până la 30 iunie 2024.

„În lipsa unei demonstrații convingătoare, autorizațiile vor fi retrase fără întârziere”, a spus ANSES.

Dispersia prosulfocarbului poate provoca și pierderi economice, a subliniat ANSES. În 2021, reziduuri cu mult peste limitele maxime aprobate pentru prosulfocarb au fost depistate pe hrișca organică, în apropierea câmpurilor în care fusese folosită această substanță chimică, situație care i-a obligat pe fermieri să-și distrugă recolta.

Cu toate acestea, Comisia Europeană a reautorizat luna trecută utilizarea în culturile agricole a prosulfocarbului, până în 2027, cu respectarea unor limite maxime admise. Forul european și-a motivat decizia prin faptul că statele membre raportoare nu au finalizat procesul de evaluare a riscurilor pentru prosulfocarb, dar și pentru o serie de alte erbicide. 

Prin urmare, prosulfocarbul poate fi folosit și în România, până în 2027.

Vânzările de prosulfocarb în Franța au crescut de șapte ori în ultimii 10 ani, ajungând la 7.400 de tone metrice în 2022, în special datorită utilizării mai scăzute a altor erbicide, a spus ANSES.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

FAO recomandă majorarea producţiei de carne ca răspuns la provocările de sănătate din ţările sărace

Lumea trebuie să majoreze producţia de carne pentru a...
‹ adv ›

Ministrul Florin Barbu participă la Consiliul AgriFish

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Florin-Ionuţ Barbu, participă în perioada 10-11 decembrie 2023, la Consiliul Agricultură şi Pescuit, care...

Leonte Lorențo-Mihai, tânăr fermier: Ne-am întors în țară și dezvoltăm afacerea. Dorim o fabrică de ulei și procesarea legumelor

Agricultura devine o opţiune pentru tot mai mulţi tineri din judeţul Neamț. Un exemplu vine din comuna Ghindăoani. Leonte...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole