1 C
București
sâmbătă, 9 decembrie, 2023

-

‹ adv ›
HomepageȘtiriRomânia primește aproape 34 de milioane de euro de la UE pentru...

România primește aproape 34 de milioane de euro de la UE pentru pagubele provocate de seceta din 2022

Parlamentul European a aprobat, miercuri, aproape 455 de milioane de euro sub formă de ajutor din Fondul de Solidaritate al UE ca răspuns la recentele dezastre naturale din România, Italia şi Turcia. Din această sumă 33,9 milioane euro sunt destinaţi României pentru daune cauzate de seceta severă din 2022, scrie digi24.ro.

Italia va primi 20,9 milioane euro pentru daune cauzate de inundaţiile din septembrie 2022 din regiunea Marche. 400 de milioane euro sunt pentru Turcia în urma a două cutremure majore din februarie 2023.

Eurodeputaţii îşi exprimă „profunda solidaritate cu toate victimele, familiile lor şi toate persoanele afectate” de dezastrele naturale din România, Italia şi Turcia. Aceştia sunt îngrijoraţi de „creşterea numărului de dezastre naturale grave şi distructive în Europa” şi subliniază că „datorită schimbărilor climatice, fenomenele extreme, cum ar fi cele observate în România şi Italia ce au dus la situaţii de urgenţă, se vor intensifica şi se vor multiplica în continuare”.

Prin urmare, UE ar trebui „să îşi consolideze eforturile de combatere a schimbărilor climatice atât în Uniune, cât şi la nivel mondial”. Comisia Europeană a propus utilizarea Fondului de solidaritate al Uniunii Europene (FSUE) pentru a acorda asistenţă financiară în valoare de aproape 455 de milioane de euro celor trei ţări.

Asistenţa FSUE va acoperi o parte din costurile operaţiunilor de urgenţă şi de salvare, cum ar fi repararea infrastructurii deteriorate, securizarea infrastructurii preventive şi protecţia patrimoniului cultural, precum şi operaţiunile de curăţare.

În conformitate cu normele fondului, operaţiunile de urgenţă şi de salvare pot fi finanţate retroactiv de FSUE din prima zi a unui dezastru. Pachetul de ajutor a fost aprobat cu 593 voturi pentru, 11 voturi împotrivă şi 22 abţineri.

Fondul de solidaritate al Uniunii Europene (FSUE) a fost instituit pentru a răspunde dezastrelor naturale majore şi pentru a exprima solidaritatea europeană cu regiunile afectate de dezastre din Europa.

Fondul a fost creat ca reacţie la inundaţiile grave din Europa Centrală din vara anului 2002. De atunci, a fost folosit pentru 107 dezastre naturale precum inundaţii, incendii de pădure, cutremure, furtuni şi secetă. Fondul a fost, de asemenea, mobilizat pentru 20 de intervenţii ca răspuns la urgenţe sanitare.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Statele OPEC fac presiuni împotriva unui acord care să vizeze eliminarea combustibililor fosili la COP28

Statele membre ale Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC)...
‹ adv ›

Dăunători ce iernează în pomi – când se fac tratamentele iarna

Înainte de sezonul rece, o serie de dăunători importanți își găsesc loc de iernare inclusiv pe pomii pe care...

Recolta de cereale a Ucrainei în 2023 este estimată la 59,7 milioane de tone

Ministerul ucrainean al Agriculturii a îmbunătăţit vineri prognozele referitoare la recolta de cereale din 2023, până la 59,7 milioane...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole