2 C
București
vineri, 1 decembrie, 2023

-

‹ adv ›
HomepageȘtiriOdobescu, la reuniunea miniștrilor de externe la Kiev: România continuă să susțină...

Odobescu, la reuniunea miniștrilor de externe la Kiev: România continuă să susțină tranzitul de cereale

România înțelege consecințele războiului pentru propria sa securitate și pentru Uniunea Europeană și va ajuta Ucraina pe pan militar, în tranzitul grâului și în progresul către negocierile privind aderare la UE, spune ministra Luminița Odobescu.

„Acesta este un moment istoric. Este prima întâlnire a Consiliului Afacerilor Externe al UE în Kiev. Rezistența ucrainenilor, lupta pentru țara lor au o importanță deosebită pentru Europa. Situația de securitate în și în jurul Ucrainei este foarte dificilă. România și alte state membre au cele mai lungi frontiere cu Ucraina, înțelegem foarte bine consecințele războiului. Astăzi vom discuta despre situația de securitate și militară, precum și despre asistența acordată Ucrainei atât bilateral, cât și în cadrul UE și NATO”, a declarat Luminița Odobescu, înaintea întâlnirii Consiliului Afacerilor Externe al UE în Kiev, relatează un corespondent Ukrinform.

Ea a vorbit și despre faptul că au fost găsite și bucăți ale dronelor rusești pe teritoriul României. Porturile ucrainene de pe Dunăre, asupra cărora Rusia a efectuat atacuri, sunt foarte aproape de granița românească. Acțiunile agresorului subminează economia Ucrainei, securitatea alimentară globală și îngreunează transportul civil în Marea Neagră.

„România va continua eforturile sale pentru tranzitul de grâu ucrainean. Până în prezent, peste 25 de milioane de tone de grâu ucrainean au fost transportate prin România pe culoarele de solidaritate. Lucrăm în strânsă colaborare cu Guvernul Ucrainei, Comisia Europeană și partenerii noștri pentru a crește capacitatea de tranzit de la 2 milioane la 4 milioane de tone pe lună până la sfârșitul acestui an”, a subliniat Odobescu.

Potrivit ei, miniștrii europeni vor discuta și progresul Ucrainei în direcția aderării la UE.

„România susține ferm astfel de negocieri privind aderarea la UE și începerea lor până la sfârșitul acestui an. Sunt convinsă că această discuție va trimite un semnal puternic de susținere pentru Ucraina și poporul său. România va susține cu hotărâre Ucraina cât timp va fi nevoie”, a adăugat ministrul Afacerilor Externe al României.

Întâlnirea Consiliului Afacerilor Externe al UE, prezidată de Înaltul Reprezentant al UE, Josep Borrell, a avut loc luni la Kiev.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

COP28: Germania şi EAU promit câte 100 de milioane de dolari pentru un fond climatic

Germania şi Emiratele Arabe Unite s-au angajat să contribuie...
‹ adv ›

Combaterea viermelui mărului fără a dobândi rezistență la insecticide

Viermele mărului - Cydia pomonella L. (Lepidoptera: Tortricidae) este unul dintre cei mai importanți dăunători ai culturii mărului, dar...

Soiuri de prun pentru o perioadă lungă de recoltare

Prunele proaspete devin tot mai cunoscute pe piața europeană prin calitatea și volumul în creștere în fiecare sezon. Unul dintre...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole