2 C
București
vineri, 1 decembrie, 2023

-

‹ adv ›
HomepageȘtiriStudiu: Râmele sunt responsabile pentru 6,5% din producţia mondială de cereale

Studiu: Râmele sunt responsabile pentru 6,5% din producţia mondială de cereale

Râmele, ameninţate de agricultura intensivă, au o contribuţie semnificativă în producţia agricolă mondială, fiind responsabile pentru aproximativ 6,5% din producţia mondială de cereale, arată un studiu publicat marţi în revista Nature Communications, informează AFP.

„Râmele contribuie cu aproximativ 6,5% la producţia mondială de cereale (porumb, orez, grâu, orz) şi cu 2,3% din producţia de leguminoase, adică echivalentul a peste 140 de milioane de tone de alimente pe an”, susţin trei cercetători de la Universitatea Colorado.

„Contribuţia” râmelor este definită de cercetători drept procentajul din randamentul agricol care este posibil graţie aportului lor.

Rolul pozitiv al râmelor pentru sănătatea solului şi creşterea plantelor este binecunoscut având în vedere că galeriile râmelor permit infiltrarea apei, că participă la reciclarea nutrienţilor pentru hrănirea plantelor şi că ajută la producţia de hormoni care facilitează creşterea plantelor.

Însă, în studiul publicat marţi, cei trei cercetători americani au încercat pentru prima dată să cuantifice aportul râmelor la producţia agricolă. Potrivit cercetătorilor, contribuţia râmelor este mai importantă în ţările din emisfera sudică, contribuind cu până la 10% din producţia de cereale în Africa sub-sahariană şi cu 8% în America Latină şi Caraibe.

„Râmele contribuie foarte mult în aceste zone unde avem mai puţine inputuri chimice”, subliniază Steven Fonte, profesor la Universitatea Colorado şi principalul autor al studiului.

În concluzie, autorii sugerează că ar trebui încurajate practicile agricole ecologice care păstrează viaţa solurilor şi în special a râmelor, care sunt astăzi ameninţate de agricultura intensivă, care recurge masiv la chimie şi lucrări regulate.

‹ adv ›

1 COMENTARIU

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

COP28: Germania şi EAU promit câte 100 de milioane de dolari pentru un fond climatic

Germania şi Emiratele Arabe Unite s-au angajat să contribuie...
‹ adv ›

Combaterea viermelui mărului fără a dobândi rezistență la insecticide

Viermele mărului - Cydia pomonella L. (Lepidoptera: Tortricidae) este unul dintre cei mai importanți dăunători ai culturii mărului, dar...

Soiuri de prun pentru o perioadă lungă de recoltare

Prunele proaspete devin tot mai cunoscute pe piața europeană prin calitatea și volumul în creștere în fiecare sezon. Unul dintre...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole