11 C
București
duminică, 3 decembrie, 2023

-

‹ adv ›
HomepageArticoleRobotul autonom Aristos, o inovație pentru întreținerea fermelor solare

Robotul autonom Aristos, o inovație pentru întreținerea fermelor solare

Să ne imaginăm o zi de vară însorită în Grecia, o țară mediteraneană care strălucește sub razele soarelui generoase. Aici, energia solară este la mare căutare, iar Grecia se situează pe locul cinci în lume pentru capacitatea fotovoltaică instalată pe cap de locuitor. Dar, chiar și în acest mediu aparent perfect, există o problemă: vegetația care crește rapid sub și în jurul panourilor solare, scrie wevolver.com.

Pentru a menține eficiența panourilor, creșterea ierbii trebuie ținută sub control. Tradițional, angajații se ocupau de tăierea ierbii de trei sau patru ori pe an, dar aceasta nu este doar o soluție costisitoare, ci și una riscantă, dat fiind că un tăietor de iarbă manual poate deteriora echipamentele esențiale, cum ar fi cablurile.

Aici intervine Aristos, un robot de tuns iarba dezvoltat de compania iKnowHow, cu sediul în Atena. Acest robot autonom a fost creat special pentru Enel Green Power®, cel mai mare operator privat de energie regenerabilă din lume, cu o capacitate totală de peste 59 GW.

Robotul Aristos navighează în mod autonom, urmând un traseu prestabilit, pentru a minimiza timpul de funcționare și consumul de energie al bateriei. Sistemul robotului localizează și orientează tăietorul astfel încât să urmeze cu precizie traseul său, evitând astfel contactul cu panourile sau infrastructura fermei solare. Cu un semnal GNSS clar și recepționând corecțiile RTK, Aristos poate naviga pe ruta sa cu o acuratețe de ±5cm.

Robotul de tuns iarba Aristos dotat cu o antenă GNSS la partea din spate care suportă tehnologia RTK Senzorul Xsens MTi 680G este amplasat sub panoul superior de culoare verde FOTO wevolvercom

Senzorul all-in-one Xsens MTi-680G de la Movella este inima acestui sistem de navigare autonomă. Senzorul combină performanța ridicată, construcția robustă și integrarea ușoară. Acesta include un receptor GNSS capabil RTK, un accelerometru 3D, un giroscop 3D și un magnetometru, toate într-un singur pachet compact.

În plus, Aristos este capabil să se adapteze la un mediu dinamic, unde obstacolele nemapate și aleatorii pot obstrucționa calea sa. Cu ajutorul senzorului MTi-680G, robotul poate gestiona obstacolele care ar putea să îi perturbe progresul. De exemplu, Aristos se oprește automat când înclinarea depășește un anumit prag de siguranță și transmite un semnal către centrul de control. De asemenea, o cameră RGB îi permite unui operator la distanță să monitorizeze situația atunci când se ridică o alertă.

Michalis Logothetis, Inginer Șef de Robotică la iKnowHow, a subliniat valoarea rapidă a senzorului MTi-680G într-un prototip revizuit cu entuziasm de Enel.

„Suntem încântați de funcționarea senzorului Xsens MTi. Aristos a trecut testele de teren cu culori zburătoare, iar după ce iKnowHow a început producția în 2023, acum livrează unități către Enel pentru utilizare pe ferme solare din întreaga lume.”

Așadar, într-o lume în continuă evoluție și cu o nevoie crescândă de energie regenerabilă, Aristos se prezintă ca o soluție eficientă și inovatoare pentru întreținerea fermelor solare. Este un exemplu concludent al modului în care tehnologia poate transforma o provocare într-o oportunitate, contribuind la un viitor mai verde și mai sustenabil.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Inovație în agricultură: Detectarea rapidă a sănătății solului, în doar 5 minute, cu ajutorul AI

Compania PES Technologies din Marea Britanie lucrează la dezvoltarea...
‹ adv ›

Piața roboților agricoli – estimată la 13,24 miliarde USD în 2023. Creșteri spectaculoase prognozate

În era progresului tehnologic rapid, industria agricolă se află în fruntea unei transformări digitale care promite să redefinească modul...

Cum reducem utilizarea ineficientă a pesticidelor?

Gestionarea eficientă a dăunătorilor și bolilor este crucială în agricultura modernă, iar utilizarea pesticidelor joacă un rol central. Cu...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole