2.1 C
București
luni, 4 decembrie, 2023

-

HomepageAdvRolul esențial al calciului în dezvoltarea culturilor horticole

Rolul esențial al calciului în dezvoltarea culturilor horticole

Calciul este un element esențial și are un rol vital atât pentru sănătatea plantelor, cât și a solului. Prezența sa în sol influențează pH-ul, salinitatea, dar și structura solului.  

Rolul calciului în sănătatea culturilor 

Aprovizionarea cu calciu a plantelor este foarte importantă pentru sănătatea celulară, oferind rezistență mecanică țesuturilor și turgescență celulară, fiind implicat și în procese fiziologice, cum ar fi circuitul apei și al sărurilor prin pereții celulari. 

Pe lângă aceste beneficii, calciul ajută la dezvoltarea structurii rădăcinilor și reduce gradul de salinitate al solului. 

Cum recunoaștem simptomele și semnele care indică deficitul de calciu la plante? 

Cantitățile insuficiente de calciu pot conduce la diferite probleme de dezvoltare ale plantelor, cum ar fi:  

  • putregaiul apical al fructelor (tomate, ardei capia, ardei gogoșar, ardei gras, vinete); 
  • avortarea fructelor (la castraveți); 
  • căderea și avortarea florilor la tomate; 
  • putrezirea apicală pe interior, (BER), la tomate 
  • putregaiul fiziologic „inima neagră” (la țelină); 
  • brunificarea frunzelor din interior (la varză); 
  • piticirea cepei și a cartofului; 
  • arsura marginală (salată, legume frunzoase).

După toate simptomele enumerate mai sus, se poate constata că aprovizionarea deficitară cu calciu afectează direct producția plantei, uneori chiar în procent de 50%. Din acest motiv, este necesar să asigurăm plantelor necesarul de calciu, în perioadele cele mai potrivite, astfel încât acestea să absoarbă întreaga cantitate de nutrienți.  

Obține plante sănătoase utilizând metode eficiente de prevenire a carenței de calciu 

Pentru a asigura cantitățile adecvate de calciu pentru plante, se pot utiliza îngrășăminte organice sau minerale care conțin calciu.  

Alcaplant este ideal pentru aprovizionarea cu calciu a solurilor degradate, cu salinitate ridicată și pH scăzut. Conține 35% calciu, liber de orice tip de săruri (azotați, sulfați, fosfați etc.), iar în urma aplicării nu se spală în profunzime și rămâne la nivelul rădăcinilor o perioadă mai lungă de timp. 
 
Calciamec stimulează asimilarea radiculară a calciului de către plante chiar și în cele mai stresante condiții. Acesta este recomandat pentru îmbunătățirea asimilării de calciu în condiții de salinitate extremă și pentru îmbunătățirea semificativă a fermității fructelor. 

Econatur HD Calcio este un îngrășământ hidrosolubil pe bază de calciu, cu densitate mare, creat special pentru corectarea carențelor de calciu. Acest îngrășământ poate fi aplicat la toate tipurile de culturi atât pe cale foliară cât și prin sistemul de irigare. 

Formularea sa specială ce include tehnologia ESE (integrarea de nanocoloizi încărcați electrostatic), îi conferă proprietăți speciale pentru îmbunătățirea absorbției la nivelul plantei, atât foliar cât și radicular și accelerează mult mai eficient distribuția substanțelor nutritive în plantă. 

De asemenea, datorită formulării avansate care facilitează aderența la nivel foliar și radicular, se evită pierderile cauzate de spălarea produsului. 
 
Azotatul de calciu este un îngrășământ mineral cu azot și calciu (N:Ca), total solubil în apă, utilizat ca sursă concentrată de calciu în nutriția plantelor.  

Borocal este un fertilizant foliar utilizat în legumicultură pentru corectarea deficiențelor de Calciu, Bor, Magneziu și, de asemenea, pentru creșterea calității legumelor.

Se aplică în toate fazele de dezvoltare pentru reducerea stresului la plante, creșterea viabilității florilor și obținerea de fructe ferme, uniform colorate. 

În concluzie, calciul este un element esențial în obținerea de culturi de legume sănătoase și productive. Menținerea unui nivel adecvat de calciu în sol și furnizarea de nutrienți esențiali poate ajuta la îmbunătățirea calității și a producției culturilor de legume și la reducerea riscului de apariție a bolilor și problemelor de creștere. 

Marcoser
Marcoser
Marcoser - lider pe piața din România în consultanța în agricultură și furnizarea unei game largi de produse pentru legumicultori.

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

BERD acordă un împrumut de 14,5 milioane euro către Compania de Apă Olt SA

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) sprijină îmbunătăţirea...

Corteva anunță fermierii campioni la floarea-soarelui din vestul țării

Într-un an dificil, cu secetă pedologică severă, producțiile de floarea-soarelui la nivel național nu au fost cele scontate de...

Start-up-ul românesc Peelhy a câștigat faza regională a competiției BASF Innovation Hub

Start-up-ul românesc Peelhy a câștigat faza regională a competiției BASF Innovation Hub pentru un viitor sustenabil, organizată pentru Europa...

DN AGRAR obține o cifră de afaceri de 116 milioane de lei și dublează profitul net la 22 milioane de lei în primele 9...

DN AGRAR Group (BVB: DN), cea mai mare fermă zootehnică integrată din România, cu producție de lapte de vacă...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole