-0.1 C
București
joi, 7 decembrie, 2023

-

‹ adv ›
HomepageȘtiriRomânia recâştigă piaţa iordaniană pentru exportul de ovine şi încheie un acord...

România recâştigă piaţa iordaniană pentru exportul de ovine şi încheie un acord de cooperare cu Maroc

Recâștigarea piețelor externe de ovine în relațiile tradiționale cu Iordania și deschiderea unei noi piețe de export prin dezvoltarea relațiilor comerciale dintre România și Maroc, în domeniul ovin, reprezintă două obiective atinse de MADR în prima jumătate a acestui an.

Rezultatele s-au concretizat în urma vizitei efectuate în România de ministrul agriculturii din Iordania în luna martie 2023 și a vizitei delegației din Maroc din această săptămână, după dialogul purtat de ministrul agriculturii și dezvoltării rurale, Petre Daea, cu omologul său din Regatul Marocului.

În premieră, în cadrul relațiilor de cooperare bilaterală dintre Regatul Maroc și România a fost încheiat un acord de cooperare privind exportul de ovine, în acest sens fiind îndeplinite în regim de urgență demersurile pentru pregătirea vizitei, ocazie cu care a fost agreat în data de 11 mai 2023, din punct de vedere tehnic, certificatul sanitar veterinar, document necesar pentru realizarea exporturilor.

Vizitele în teren ale delegației marocane s-au concretizat prin stabilirea formei finale a certificatului sanitar veterinar, fapt ce marchează un progres important în relațiile de cooperare între cele două state, având în vedere rapiditatea evoluției negocierilor.

„România este al doilea stat ca efectiv de ovine în Uniunea Europeană, MADR urmărind creșterea acestuia, pentru a putea valorifica resursele pe care țara noastră le are, iar din acest punct de vedere statul folosește toate instrumentele disponibile pentru a dezvolta sectorul și pentru a sprijini crescătorii de ovine în valorificarea produselor obținute în fermele proprii”, a declarat Petre Daea.

De-a lungul celor trei zile de prezență a delegației marocane în România, s-au discutat și alte aspecte legate de exportul de ovine, precum procedurile sanitare, identificarea și trasabilitatea efectivelor de oi din România, vizita fermelor de carantină și procedurile de control la îmbarcare.

Reprezentanții marocani au fost interesați și de funcționarea sistemelor informatice privind genetica ovinelor și de organizațiile profesionale din domeniul ovin.

Cu ocazia vizitelor în teren, membrii delegației din Maroc au avut oportunitatea să descopere modul tradițional de creștere al ovinelor din ferme și dotările abatoarelor cu certificare halal.

Reamintim că în perioada 13-16 martie 2023, a avut loc vizita delegației conduse de ministrul agriculturii din Regatul Hașemit al Iordaniei, Khaled AL-HNEIFAT, în scopul consolidării și dezvoltării schimburilor comerciale de produse agricole dintre România și Iordania. 

În urma acestei vizite, s-a agreat reducerea perioadei de carantină pentru bovinele și ovinele importate de către Iordania din România de la 21 la 14 zile.

  • Citește despre ->
  • MADR
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Proiect pentru suplimentarea sumei alocate Programului de susținere a producției de usturoi, 3 mii euro/ha

Un proiect pentru suplimentarea sumei alocate Programului de susţinere...
‹ adv ›

Barbu: Porcul nu trebuie interzis şi nu se va interzice niciodată în România

Porcul nu trebuie interzis şi nu se va interzice niciodată în România, iar ideea acordării de tichete pentru achiziţia...

MADR lansează sesiunea de depunere a Strategiilor de Dezvoltare Locală -intervenţia Dezvoltarea locală plasată sub responsabilitatea comunităţii

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale lansează sesiunea de depunere a Strategiilor de Dezvoltare Locală din cadrul intervenţiei DR-36 -...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole