0.2 C
București
vineri, 8 decembrie, 2023

-

‹ adv ›
HomepageȘtiriRomânia a importat produse agricole și agroalimentare din Italia de peste 770...

România a importat produse agricole și agroalimentare din Italia de peste 770 mln de euro, în 2022

România a importat, anul trecut, produse agricole şi agroalimentare din Italia de peste 770 de milioane de euro, în creştere cu 21,5% faţă de anul precedent, 82% dintre acestea fiind produse alimentare prelucrate şi băuturi.

Potrivit Agenţiei Italiene pentru Comerţ Exterior, principalele produse alimentare italiene importate în România în 2022 au fost lactatele şi brânzeturile (72,4 milioane euro), dar şi cafeaua (69,5 milioane euro) sau produsele de panificaţie şi patiserie (64,5 milioane de euro).

La rândul ei, România a exportat către Italia produse agricole şi alimentare în valoare de peste un miliard de euro, un avans de peste 25% faţă de 2021, Italia fiind prima ţară de destinaţie a exporturilor româneşti din această categorie (24% din aceste exporturi reprezintă produse alimentare prelucrate şi băuturi).

În perioada 12 – 14 mai 2023, ICE – Agenţia Italiană pentru Comerţ Exterior, va organiza, în premieră în România, salonul Gustul Italiei, în cadrul festivalului internaţional RO-Wine, cu o selecţie de specialităţi gastronomice italiene şi vinuri de excepţie, inclusiv o selecţie de prosecco şi una de vinuri bio, de la producători de top din diferite regiuni ale Italiei, unii dintre aceştia având o tradiţie de peste 120 de ani.

Vizitatorii Salonului vor putea descoperi o gamă variată de produse deosebit de apreciate, de la vinuri albe, roşii şi prosecco, la brânzeturi, paste, creme tartinabile, roşii conservate, făină, biscuiţi şi produse de patiserie standard şi biologice, prosciutto şi alte preparate din carne, oţet balsamic, lichioruri (limoncello şi digestive), cafea, ulei de măsline extravirgin, orez sau produse din trufe.

RO-Wine, aflat la cea de-a opta ediţie, se va desfăşura în incinta Fratelli Studio din Bucureşti, ziua de 12 mai fiind dedicată, în special, reprezentanţilor reţelelor de retail şi HoReCa.

„Italia este ţara europeană cu cel mai mare număr de produse agroalimentare cu denumire de origine şi de indicaţie geografică recunoscute de Uniunea Europeană (847), o mărturie în plus a calităţii produselor, dar, mai ales, a legăturii puternice între excelenţele agroalimentare italiene şi teritoriul de provenienţă. România este a 17-a piaţă de desfacere a produselor agroalimentare italiene, fiind depăşită în Europa Centrală şi de Est doar de Polonia şi Republica Cehă”.

Italia deţine primatul ca ţară furnizoare pentru diverse categorii merceologice de produse tradiţionale precum pastele făinoase, uleiul de măsline sau vinurile.

Italia este, totodată, cel mai important producător de vinuri la nivel mondial, cu o producţie de 49,8 milioane hectolitri, ceea ce reprezintă aproape o cincime din producţia mondială de vinuri, având totodată peste 560 de soiuri de viţă-de-vie înregistrate. În 2022, România a importat vinuri italiene în valoare de 34,4 milioane de euro.

Agenţia Italiană pentru Comerţ Exterior este agenţia guvernamentală italiană care susţine promovarea, facilitarea şi dezvoltarea schimburilor comerciale între Italia şi restul lumii, sprijinind internaţionalizarea societăţilor italiene, îndeosebi a celor mici şi mijlocii, şi implementarea activităţii acestora pe pieţele externe, promovând totodată atragerea investiţiilor străine în Italia.

Sediul din Bucureşti îşi desfăşoară activitatea în România din 1969 şi are competenţă pentru România şi Republica Moldova.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Mihai-Andrei Olaru, tânăr fermier: Mizăm pe sorg, e mult mai rezistent la secetă

„Cămila agriculturii”, o specie de cereale populară în Africa,...
‹ adv ›

Hrana la porumbei – recomandări pe categorii și vârste

Rația porumbeilor constă prioritar din diferite tipuri de cereale. Pentru asigurarea necesităților fiziologice, aceasta se corectează prin adaos de...

Agrinnovator a lansat primul Ghid pentru digitalizarea agriculturii, prima inițiativă de acest gen din Sud-Estul Europei

Joi, 7 decembrie, a avut loc la București lansarea primului Ghid pentru Digitalizarea Agriculturii din România și prima inițiativă...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole