9.3 C
București
sâmbătă, 2 decembrie, 2023

-

‹ adv ›
HomepageȘtiriIstudor: Văd prea multă culoare galbenă pe ogoare; nu ştiu dacă este...

Istudor: Văd prea multă culoare galbenă pe ogoare; nu ştiu dacă este chiar bine pentru noi

Suprafaţa agricolă utilizată în anul 2020 în România a fost de aproape 13,6 milioane de hectare, din aproape 9 milioane de hectare reprezintă teren arabil, a declarat, marţi, Nicolae Istudor, rectorul Academiei de Studii Economice Bucureşti, menţionând că în ultimul timp a văzut prea multă culoare galbenă pe ogoare, respectiv rapiţa.

„Ca specialist în economie agrară vă rog să îmi permiteţi să fac câteva aprecieri cu privire la criza alimentară. Şi încep printr-o constatare: ţara noastră nu ar trebui să fie vizată de o astfel de criză. Adică, făcând o glumă şi vă rog să îmi permiteţi, nu vom fi nevoiţi să mâncăm insecte, cu condiţia ca noi să utilizăm cu inteligenţă potenţialul agricol de care dispunem, prin asigurarea de materii prime pentru zootehnie şi industria alimentară autohtonă şi prin intensificarea producţiei alimentare care trebuie să contribuie la creşterea valorii adăugate.

Ceea ce înseamnă politici agricole noi, adaptate la vremuri noi. Producţia agricolă a unei ţări reprezintă principala sursă de asigurarea securităţii alimentare naţionale, iar măsura în care securitatea alimentară se realizează prin producţia proprie arată gradul de auto-suficienţă alimentară. Gradul de auto-suficienţă alimentară diferă de la un stat la altul în funcţie de potenţialul agricol, respectiv de suprafaţa terenului agricol. În ceea ce priveşte potenţialul agricol, România dispune de un potenţial agricol ridicat demonstrat prin suprafaţa agricolă utilizată, care în anul 2020 a fost de aproape 13,6 milioane de hectare, din care peste 65%, adică aproape 9 milioane de hectare, reprezintă teren arabil, conform datelor Eurostat.

În ultimul timp, am mers mai mult cu maşina prin ţară şi nu mi-a plăcut ce văd. Văd prea multă culoare galbenă pe ogoare, ceea ce înseamnă rapiţa. Nu ştiu dacă este chiar bine pentru noi şi pentru securitatea alimentară”, a spus Nicolae Istudor, la Conferinţa anuală BNR – ASE cu tema „Navigând printre crize suprapuse”.

El a menţionat că datele INS arată că în anul 2021 producţia medie la hectare a fost de 4,797 de kg pentru grâu, 5,802 kg pentru porumb, 4,408 kg pentru orz şi orzoaică.

Nicolae Istudor a declarat în România gradul de auto-aprovizionare este de peste 100% la cereale şi produse din cereale, de peste 80% la cartofi şi legume, lapte şi produse lactate, ouă, carnea de pasăre şi grăsimile animale şi vegetale. Gradul de auto-aprovizionare este foarte scăzut la carnea de porc şi de vită, fructe, peşte şi zahăr.

De asemenea, el a spus că securitatea alimentară a ţării noastre reprezintă o problemă de distribuţie şi nu de disponibilitate, iar în aceste condiţii eforturile ar trebui îndreptate către crearea şi consolidarea de organizaţii de profil agricol de dimensiuni optime, viabile, cu scopul realizării de produse omogene din punct de vedere calitativ şi competitive din punct de vedere calitativ şi cantitativ. El a afirmat că ar trebui realizată şi implementată o strategie de distribuţie eficientă a acestor produse.

‹ adv ›

2 COMENTARII

  1. :)) poate trebuia să fie desert fara nici o planta că sa „fie bine” mai bine….cum sa spui așa ceva în loc să te gândești la exporturi și tot ce se poate face din rapiță. Of …

  2. Trebuie interzisă cultivarea rapiței – secătuiește pamantul prea repede, 7 ani după ce se cultivă rapița trebuiesc cultivate cereale și alte plante ce fixează azotul.

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Sănătatea păsărilor crescute în sistem ecologic

Pentru o bună funcționare a oricărei ferme zootehnice în...
‹ adv ›

Furnizori de legume şi fructe, amendaţi cu 140.000 de lei, pentru deficienţe de informare privind originea sau denumirea acestora

Furnizori de legume, fructe şi sucuri naturale ai lanţului de retail Mega Image au fost sancţionaţi de comisarii pentru...

Cooperativa Rauscendo din Italia – interesată de parteneriate cu instituții de cercetare din România

Secretarul de stat Aurel Simion, pe perioada vizitei sale în Republica italiană, l-a întâlnit la sediul Federației Italiene pentru...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole